Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Reťaz pod obojkom vzrastená do krku: Majitelia psíka ho nevedomosťou pomaly zabíjali
Zdielať na

Reťaz pod obojkom vzrastená do krku: Majitelia psíka ho nevedomosťou pomaly zabíjali

HORNÝ ZEMPLÍN / Obojok a pod ním reťaz vrastená do krku. Navyše, psík žil v otrasných podmienkach. Keďže majitelia nemali pozemok oplotený, chlpáča uzavreli do zabednenej búdy. Zachránili ho členky humenskej karanténnej stanice. A s ním aj ďalšieho, na kosť vychudnutého psíka. Podľa veterinárnej lekárky si síce majitelia mysleli, že sa o zvieratá starajú dobre, no v skutočnosti ich nevedomosťou pomaly zabíjali.

Psíky sa nachádzali v jednej z obcí v sninskom okrese. To, že sú v zlom stave, zaregistrovali všímaví ľudia a kontaktovali karanténnu stanicu. Sninský útulok však bol plný, a tak pomohli dobrovoľníci z Humenného. Kým jeden psík bol podvyživený, stav druhého bol podstatne horší.

"Žil v zabednenej búde, nemal prístup ani k venčeniu, nakoľko majitelia nemali ohradený pozemok," hovorí veterinárna lekárka z občianskeho združenia Pomáhaj a chráň v Humennom, Lenka Lisá.

K súčasným majiteľom sa zatúlal pred štyrmi mesiacmi. "Pomôcť mu chceli, ale nedokázali, mali kontaktovať veterinára, aby odstránil reťaz. Je to strašne bolestivé a on si nedal siahnuť na seba. Každý pohyb je strašne bolestivý," povedala predsedníčka z Pomáhaj a chráň, Ľubica Kizáková.

"Oni si mysleli, že mu pomáhajú, ale fakt je taký, že ho pomaly zabíjali. Psíček mal neskutočné rany v oblasti krku bol uvadený na obojok, pod tým obojkom bola ešte kovová reťaz, ktorá bola asi na 5 centimetrov vrastená na krčného svalstva," priblížila Lisá.

Lekárka ho musela uspať a kovovú vrastenú reťaz odstrániť kliešťami. Nebyť pomoci, nasledoval by mimoriadne bolestivý koniec.

"Koža bola nahnitá, zhnisaná, jedno šťastie, že muchy nenakládli vajcia, to už by bol koniec," skonštatovala Lenka Lisá. Na mieste urobili kontrolu aj štátni veterinári a uložili opatrenia na nápravu. Majitelia sa ale napokon psíkov dobrovoľne vzdali.

Po ošetrení ich umiestnili do karanténnej stanice. Tu budú čakať na adopciu. "Chcela by som vyzvať všetkých, ak takýto prípad je, nech kontaktujú starostu. Pani tiež povedala, že nevedela, že to má riešiť obec. Každá obec má mať podpísanú odchytovú zmluvu. Obec by už riešila, by kontaktovala odchytovú službu a by sa to oveľa skôr vyriešilo," apeluje predsedníčka občianskeho združenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy