Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Chyboval vodič aj signalista - vyšetrovanie tragédie bolo ukončené
Zdielať na

Chyboval vodič aj signalista - vyšetrovanie tragédie bolo ukončené

SLOVENSKÉ NOVÉ MESTO / Nešťastná zhoda okolností vlani v auguste vyústila do tragédie na Zemplíne. Dvaja ľudia v osobnom aute prišli o život po zrážke s vlakom v plnej rýchlosti. Dnes už poznáme výsledky vyšetrovania.

"48-ročný vodič motorového vozidla a 70-ročná spolujazdkyňa pri dopravnej nehode utrpeli, žiaľ, zranenia nezlučiteľné so životom," uviedla hovorkyňa košickej polície Lenka Ivanová. Vyšetrovanie udalosti ukázali dve pochybenia - na strane signalistu, no zároveň aj šoféra. "Vodič si podľa platných predpisov pri vstupe musí skontrolovať, či sa k nemu neblíži prichádzajúci vlak," vysvetlila Ria Feik Achbergerová zo Železničnej spoločnosti Slovensko.

Na inkriminovanom mieste sa nachádzajú automatické závory, ktoré ale boli v tom čase vo výluke. Náplň práce pracovníka tak bola celkom jednoduchá. "Tieto rahná boli po celý čas zavreté, signalista ich otváral len vtedy, keď mali prechádzať autá," povedala Achbergerová. Napriek tomu ale v čase nehody vstupu na priecestie nebránili.

Keďže alkohol sa nepotvrdil ani u jedného priameho účastníka nehody, svoj podiel na nej mal aj už spomínaný signalista. Uznali to aj orgány činné v trestnom konaní. "Vyšetrovateľ obvinil 29-ročného z trestného činu usmrtenia, za ktorý mu v prípade dokázania viny hrozí 2 až 5 rokov za mrežami," uzavrela policajná hovorkyňa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy