Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Stará loď v Dunaji spôsobila ropnú škvrnu v dĺžke 8 kilometrov
Zdielať na

Stará loď v Dunaji spôsobila ropnú škvrnu v dĺžke 8 kilometrov

GABČÍKOVO / Staručká výletná loď Cezanne smerovala do dielní na opravu, keď pri plavebných komorách v Gabčíkove zaznamenali rozsiahly únik znečisťujúcich látok. Polícia bude žiadať znalcov o vyjadrenie, aký rozsah znečistenia životného prostredia spôsobil únik ropnej látky. Vodná cesta bola takmer 11 hodín uzavretá.

Osobná loď plaviaca sa pod švajčiarskou vlajkou skončila v jedinej fungujúcej plavebnej komore v Gabčíkove. Ako neskôr vyšlo najavo, loď bola bez kapitána. Na lodi bola len štvorčlenná posádka, viedol ju lodivod. Táto okolnosť je predmetom preverovania políciou. Dispečeri z vodného diela si všimli olejové škvrny, ktoré za sebou plavidlo zanechávalo. Podľa Slovenskej inšpekcie životného prostredia bola škvrna rozliata až na 8 kilometroch Dunaja. 

"Vodohospodári z dispečingu bezprostredne po udalosti upovedomili príslušné okresné úrady, Slovenskú inšpekciu životného prostredia, dopravný úrad a záchranné zložky," uviedol hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Bocák. "Zhruba od nejakej štvrtej hodiny poobede sa robí na odstránení tejto olejovej škvrny, lokalizovalo sa plavidlo, ktoré tieto škvrny spôsobuje a vypúšťa, respektíve má nejakú poruchu," doplnil ho Ján Culka z Komplexnej centrálnej záchrannej služby Gabčíkovo.

Loď preventívne zostala odstavená v zatvorenej komore, aby nedošlo k ďalšiemu znečisteniu rieky. Na jej palube okamžite vykonali kontrolu pracovníci štátneho dozoru Dopravného úradu, divízie vnútornej plavby, ktorí zostali na palube až do bezpečného odtiahnutia lode.

"Momentálne nasadzujeme v spolupráci s hasičským zborom absorbčné hady na vodu, Odstránia sa olejové škvrny, tu sa to uzatvorí aby nám neunikali ropné produkty a potom sa bude pokračovať v ďalšej lokalizácii problému," povedal Culka. Po zabezpečení všetkých opatrení bola výletná loď nakoniec odstavená na dolnom kotvisku. "Okolo 23. hodiny bola plavba obnovená. Do doby opätovného spustenia plavby kapitanát Bratislava aj Komárno usmerňovali plavbu, aby nedošlo k nepriaznivej situácií na vodnej ceste," konštatovala hovorkyňa dopravného úradu Lucia Patznerová.

Slovenská inšpekcia životného prostredia začala vyšetrovanie. Ak sa preukáže, že ide o správny delikt, pôvodcovi hrozí pokuta do výšky 165 tisíc eur. "Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie za trestný čin ohrozovanie a poškodzovanie životného prostredia, pričom nevylučujeme aj zmenu právnej kvalifikácie," uzavrela Denisa Bárdyová z Prezídia Policajného zboru Slovenskej republiky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy