Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Polanského právnici ponúkli novú, vyššiu kauciu
Zdielať na
Krimi

Polanského právnici ponúkli novú, vyššiu kauciu

Zdroj: TASR

Za prepustenie režiséra sú ochotní zaplatiť v hotovosti

Podľa slov francúzskeho advokáta Hervého Temima pre spravodajskú rozhlasovú stanicu France Info ide tentoraz o "veľmi, veľmi významnú sumu v hotovosti". Jej konkrétna výška však nie je zatiaľ známa.

Švajčiarske ministerstvo spravodlivosti iba v piatok opakovane odmietlo prepustenie umelca na slobodu z obáv, že by sa 76-ročný režisér mohol rozhodnúť pre opätovný útek pred spravodlivosťou. Pri tomto rozhodnutí údajne zohral úlohu aj fakt, že pôvodne ponúknutú kauciu by v takom prípade orgány nemali k dispozícii v plnom rozsahu.

Oscarového režiséra zatkli v Zürichu na žiadosť USA, keď 26. septembra pricestoval na filmový festival, na ktorom si mal prevziať cenu. Podľa obvinení sa v roku 1977 dopustil zneužitia 13-ročného dievčaťa. Polanski pred vynesením rozsudku v USA ušiel do Francúzska v obave, že ho sudca pošle do väzenia.

Spojené štáty 22. októbra oficiálne požiadali švajčiarske úrady, ktoré Polanského zatkli, o jeho vydanie. Režisér si pritom podľa švajčiarskeho ministerstva môže odsedieť v Kalifornii len trest za zločin, ktorý je obsiahnutý v americkej žiadosti o vydanie. Podľa amerických zákonov platných v súčasnosti je maximálny trest za sexuálny pomer s neplnoletou dva roky väzenia.

Nielen množstvo krajanov a kolegov zadržaného, ale aj samotná Polanského obeť spred viac ako troch desaťročí, Američanka Samantha Geimerová, opakovane apelovali na kompetentné osoby, aby stíhanie umelca ukončili.

Poškodená dokonca v poslednej októbrovej dekáde požiadala kalifornskú justíciu, aby stiahla obvinenia voči Polanskému. Samantha Geimerová poukázala v tejto súvislosti na zdravotné, rodinné a pracovné problémy, ktoré jej spôsobuje neželaná publicita okolo kauzy.

Právnik obete Lawrence Silver ešte minulý týždeň vyzval odvolací súd v Los Angeles, aby zastavil trestné stíhanie Polanského. V zdôvodnení uviedol, že  nedávne oživenie prípadu a s ním spojená pozornosť médií spôsobuje jeho klientke zdravotné ťažkosti a nepohodu, v dôsledku čoho jej hrozí strata zamestnania.

Zdielať na

Najčítanejšie správy