Jasno
15°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Starosta obišiel poslancov. Vyšetrovateľ NAKA teraz prešetruje jeho kroky
Zdielať na

Starosta obišiel poslancov. Vyšetrovateľ NAKA teraz prešetruje jeho kroky

BELÁ NAD CIROCHOU (OKR. SNINA) / Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry, prešetruje kroky starostu obce Belá nad Cirochou. Šéf samosprávy chcel v dedine vybudovať zariadenie sociálnych služieb. Podľa poslancov ale milióny mali ísť na luxusné drevodomy. Starosta ale vo svojom zámere pokračoval, napriek ich nesúhlasu a z obecného rozpočtu, zaplatil desiatky tisíc eur, za nevyužitú projektovú dokumentáciu. Už čelí obvineniu.

Obec za zariadenie seniorov, žiadala nenávratný finančný príspevok, vo výške 2,3 milióna eur, pričom financovanie by malo byť vo výške asi 5 percent. Okrem hlavnej budovy, bolo súčasťou projektu 6 atraktívnych domčekov. Podľa slov starostu je takéto zariadenie v obci potrebné. "Som z toho veľmi zúfalý, nešťastný, som usiloval o vec, ktorá je potrebná pre občanov a nakoniec sa poslanci proti mne spikli, zrušili uznesenie," vyjadril sa starosta Ján Vajda. "Sme urobili prieskum po obci a sme zistili, že je tu 180 voľných fundušov a domov, ktoré sú neobsadené a nie je potrebné, aby sme robili takú investíciu z eurofondov," vysvetlil oznamovateľ, Pavol Kapraľ.

"Bolo by to len pre smotánku a nie pre ľudí, ktorí potrebujú pomoc. Domov seniorov si predstavujeme, ako jednu veľkú budovu, kde budú mať seniori všetko, bude izba vedľa izby," vyjadrila sa aj poslankyňa obecného zastupiteľstva, Jana Špuntová. Ministerstvo pôdohospodárstva síce najskôr žiadosť schválilo, no poslanci žiadali preskúmanie procesu. Rezort napokon rozhodol, o neschválení príspevku. To už ale z obecnej kasy odišlo 52-tisíc eur na projektovú dokumentáciu. "Práve v tom bolo pochybenie, že poslanci mu na to súhlas nedali. Keď sa ukázali výkresy, keď začala vznikať dokumentácia, tak povedali, že nie. A on napriek tomu," dodal oznamovateľ.

Muž sa s podaním obrátil na prokuratúru, tá následne jeho oznámenie postúpila NAKE

Tá vo veci začala konať a padlo aj obvinenie. A to pre zločin poškodzovania finančných záujmov Európskej únie, v súbehu so zločinom subvenčného podvodu, v štádiu pokusu. "To je jedno nehorázne, prenasledovať ľudí, ktorí chcú niečo dokázať v obci. Som z toho zúfalý a nepýtajte sa ma nič," vyjadril sa starosta. "Či je niečo v obci potrebné, nemá rozhodovať starosta ale poslanci. A starosta to má rešpektovať, lebo tak znie zákon o obecnom zriadení. Starosta to rešpektovať nechcel," dodal oznamovateľ. "V súčasnosti požadované informácie z neverejného prípravného konania, nie je možné poskytnúť, aby mohol byť skutok náležite objasnený," vysvetlil hovorca PPZ SR, Michal Slivka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy