Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Poplach v Národnej rade. Polícia aj pyrotechnici preverovali bombovú hrozbu v budove
Zdielať na

Poplach v Národnej rade. Polícia aj pyrotechnici preverovali bombovú hrozbu v budove

BRATISLAVA / Anonym nahlásil bombu v parlamente. Národnú radu o tom informovala priamo polícia. Neznámy páchateľ mal informovať o hrozbe výbušného systému prostredníctvom elektronického e-mailového formulára štátnej správy.

Bomba priamo v budove slovenského parlamentu bola hlásená približne o pol deviatej hodine ráno. Policajní pyrotechnici skontrolovali všetky priestory Národnej rady - vrátane garáže a kancelárií poslancov. Bombu hľadali aj po okolí s detektorom kovov. Vstup do budovy bol opáskovaný. Na mieste sa okrem pyrotechnikov preventívne nachádzala aj poriadková a mestská polícia z útvaru zásahovej jednotky a kynológie.

Bolo to v čase, kedy sa mal začať aj protest študentov proti novele vysokoškolského zákona. Rektor Univerzity Komenského chcel predsedovi parlamentu Borisovi Kollárovi odovzdať petíciu s viac ako 20 000 podpismi, ktorí novelu považujú za ohrozenie akademickej samosprávy. "Uvedomujeme si, že minimálne kvôli plánu obnovy musí byť novela prijatá a snažíme sa o nejakú kontrolu škôd, aby to nepostihlo vysoké školy viac ako je nevyhnutne nutné," povedal rektor Univerzity Komenského Marek Števček. 

Priestory Národnej rady a jej okolie sú nepretržite pod dohľadom polície - a to nie len počas protestov alebo rizika nachádzajúcej sa bomby v parlamente. Akcia výrazne neovplyvnila rokovanie a vo vnútri budovy sa nachádzali ako zamestnanci tak aj poslanci. "Prijali sme bezpečnostné opatrenia, ktoré by nemali ohroziť chod NR SR ani zasadnutie parlamentu. Poslancov ani zamestnancov nebolo nutné evakuovať," uviedla hovorkyňa NR SR Michaela Jurcová. Okolo jedenástej hodiny doobeda polícia akciu ukončila a parlament sa tak vrátil do bežného režimu. "Vykonanou pyrotechnickou prehliadkou sa prítomnosť žiadneho výbušného predmetu v priestoroch NR SR nezistila," uviedla hovorkyňa KR PZ v Bratislave Silvia Šimková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy