Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Žena na sídlisku išla vyhodiť smeti, v kontajneri narazila na sliepky - živé aj mŕtve
Zdielať na

Žena na sídlisku išla vyhodiť smeti, v kontajneri narazila na sliepky - živé aj mŕtve

HUMENNÉ / Uhynuté aj živé zvieratá sa nachádzali priamo v centre mesta. Do Humenného vyrazili príslušníci enviro polície. Podľa veterinárnej lekárky išlo o problémové zaobchádzanie s hydinou a v ohrození mohli byť aj ľudia v okolí.

Zvieratá našli v kontajnerovej oblasti. Ide o lokalitu v bezprostrednej blízkosti námestia slobody. Keď sa obyvateľka domu vybrala vyniesť smeti, z kontajnera začula kvočanie. "Už sme zachraňovali kadečo, ale záchrana takto vyhodenej kury domácej, s tým som sa nestretla," povedala veterinárna lekárka Linka Lisá. "Spôsob, akým sa tento človek zbavil zvierat, to bolo preňho jednoduché, ale pre zvieratá to bolo kruté," uviedla Lisá. 

Zvieratá z miesta odniesla veterinárna lekárka. Tá upozorňuje, že môžu byť zdrojom rôznych nebezpečných nákaz. "Zvieratá môžu byť zdrojom rôznych infekčných ochorení, vtáčia chrípka, niektoré subtipy môžu byť prenosné na cicavce, aj na človeka," povedala Lisá. 

"Na miesto bola vyslaná výjazdová skupina, ktorá preverovala, či ide o podozrenie z trestného činu týranie zvierat," uviedla hovorkyňa KR PZ Prešov Jana Ligdayová. "Vie si ten dotyčný predstaviť, ako by to zviera zomieralo? V hlade, v chlade, v smäde, alebo by bolo potravou pre predátora a bol by ďalší kolobeh šírenia infekčných ochorení," uviedla Lisá. 

"Vec je na polícii vedená ako podozrenie z priestupku v súvislosti s porušením zákona o veterinárnej starostlivosti," povedala Ligdayová. Pre páchateľa jednoduchšia cesta sa navyše postarala o výjazd záchranných zložiek, ktorý byť nemusel. "Prosím vás, nezbavujte sa zvierat takýmto spôsobom, existuje veľa možností, ako s nimi naložiť. Veterinári vieme byť nápomocní, aj potravinové správy, aj výjazd policajných zložiek, veterinárov, mohol byť posunutý inde, kde by bol viac potrebný," dodala Lisá. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy