Polojasno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Jaroslav prežil výbuch vlastného domu. Roboty sa nebojí, na opravu ale nemá peniaze
Zdielať na

Jaroslav prežil výbuch vlastného domu. Roboty sa nebojí, na opravu ale nemá peniaze

SPIŠSKÁ TEPLICA / O chvíľach hrôzy nám na nemocničnom lôžku porozprával 65-ročný Jaroslav. Prežil výbuch plynu, ktorý mu zničil dom. K nešťastiu došlo v pondelok popoludní v obci Spišská Teplica.

"Bol to rachot ako keby spadla bomba," povedal Jaroslav, ktorý po dlhšej dobe chcel prekúriť predné izby domu. Naložil do kachľovej pece, netušil ale, že z gamatky, ktorú nepoužíval, môže unikať plyn. Našťastie odišiel do kuchyne a po pár minútach sa ozvala veľká rana. "Počul som tri, štyri rany a utekal som preč," uviedol Jaroslav. Z izby šľahali plamene, ktoré mu popálili tvár. Dostal sa von po svojich a začal mu pomáhať sused. Vonku si aj cez bolesť uvedomil, že sa po druhýkrát narodil. "Už som len pozeral, že čo sa to deje," povedal. 

Výbuch dom zničil a škody sú rozsiahle. Jaroslav v dome býval sám a stále verí v návrat. "Keby ostala aspoň zadná časť domu, potom by som býval len tam," uviedol. Statik, ktorý bol dom skontrolovať, nemá pre Jaroslava dobré správy. "Celý dom je v neobývateľnom stave a bude sa musieť zbúrať," povedal starosta Spišskej Teplice Radoslav Šeliga. 

S búraním pomôže obec. Starosta v obci vyhlásil núdzovú situáciu a už je jasné. Výbuch spôsobil unikajúci plyn z nepoužívanej gamatky. "Došlo k hromadeniu plynu za prítomnosti ohňa, a tak došlo k exotermickej reakcii. Neskôr prišlo k uvoľneniu tepla, svetla a následne vznikla explózia," uviedol zisťovateľ príčin požiaru Jozef Fabian. 

"Vyšetrovateľ vedie trestné stíhanie vo veci všeobecného ohrozenia," povedala hovorkyňa KR PZ Prešov Jana Ligdayová. Vyšetrovanie pokračuje ďalej, Jaroslav je v bezpečí pod dozorom lekárov a zdravotných sestier. Po odchode z nemocnice sa nebude mať kam vrátiť. "Keďže je tam viac spolumajiteľov musí sa hľadať riešenie do budúcna. Na veci sa budú musieť spolupodieľať aj súrodenci pána Jaroslava," uviedol starosta obce. Jaroslav má aj štyri deti, ktoré dlhodobo žijú v Českej republike. Pán Jaroslav sa roboty nebojí, na stavebný materiál ale nemá peniaze: "ja nemám strach, dám všetko do poriadku ale, kto to zaplatí." 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy