Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Nezodpovednosť za volantom: Kamionista jazdil s takmer tromi promile v dychu
Zdielať na

Nezodpovednosť za volantom: Kamionista jazdil s takmer tromi promile v dychu

LUČENEC / Prokurátor kamionistovi navrhol prísny trest. Vodičovi z povolania zobrali osobné auto. Na jeho zvláštnu jazdu upozornil dopravný policajt, ktorý bol mimo služby a s rodinou sa vracal z výletu domov.

Podozrivá jazda

"V obci Mýtna som spozoroval kamión, ktorý jazdil zo strany na stranu. A hneď som mal podozrenie, že vodič môže byť pod vplyvom alkoholu," opísal svoje podozrenie policajt Lukáš Navrátil. Vedel, že musí okamžite zasiahnuť. Uvedomoval si totiž, že ak niekoľkotonový kolos prejde do protismeru, môže dôjsť ku obrovskej tragédii. Desivú jazdu si aj nakrútil a na záberoch je vidieť, že kamionista viackrát vybočil zo svojho pruhu. Policajt vytočil tiesňovú linku a zostal v kontakte s operátorom.

"Udržiaval som s ním kontakt a navigoval som, kde sa kamión nachádza, aby ho hliadka zastavila za účelom ďalšej kontroly," vysvetlil ďalšie svoje kroky policajt. Vodiča kamióna zastavili lovinobanskí policajti, ktorí mu dali fúkať. Podozrenie policajta sa potvrdilo. Kamionista jazdil opitý. A nešlo o žiadny zostatkový alkohol. "Nameraná hodnota u neho predstavovala v prepočte 2,9 promile alkoholu," informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru v Banskej Bystrici, Petra Kováčiková. 

Nebolo to prvýkrát

36-ročného Patrika z Piešťan obvinili z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. A nebol to jeho prvý takýto prehrešok. Už v minulosti ho chytili za volantom pod vplyvom alkoholu a prokurátor tak pri navrhovaní trestu nemal zľutovanie. "Sudkyňa pre prípravné konanie Okresného súdu Lučenec vyhovela v superrýchlom konaní obžalobe okresnej prokuratúry v Lučenci," uviedol okresný prokurátor Matúš Sarvaš. 

Prišiel aj o svoje auto

Väzenie na dva roky s podmienečným odkladom na 2 roky bolo len časťou trestu. Patrik si okrem toho nemôže za volant sadnúť 6 rokov. A prišiel aj o svoje auto. "Súčasne mu bol uložený trest prepadnutia veci a to osobného motorového vozidla, ktoré má vo svojom vlastníctve a to ako náhradnú hodnotu k nástroju trestnej činnosti, ktorý bol kamión, ktorý ale nepatril jemu, ale jeho zamestnávateľovi," informoval prokurátor Sarvaš. Odsúdený muž voči rozhodnutiu súdu námietky nemal. "Tento trestný rozkaz nadobudol právoplatnosť, pretože sa všetky strany vzdali práva na podanie opravného prostriedku," povedal prokurátor Sarvaš. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy