Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Samovražda vo väzbe: Mužovi hrozil vysoký trest
Zdielať na

Samovražda vo väzbe: Mužovi hrozil vysoký trest

BANSKÁ BYSTRICA / Na život si siahol muž, ktorému hrozil vysoký trest. Polícia tak pravdepodobne zastaví vyšetrovanie prípadu drogovej trestnej činnosti.

Začiatkom novembra 2021 rimavskosobotskí policajti počas protidrogovej akcie zastavili osobné vozidlo, v ktorom sedel 34-ročný Peter. Mal pri sebe podozrivé látky, expertíza potvrdila, že ide o metamfetamín. Obvinili ho z drogovej trestnej činnosti.

Po 2 mesiacoch

Muža iba pár mesiacov pred týmto zákrokom prepustili z väzenia na podmienku. Sudca zrejme aj z tohto dôvodu rozhodol o jeho väzobnom stíhaní. Ani nie o dva mesiace neskôr tento muž zomrel a to v ústave na výkon väzby. Na život si siahol sám. "Môžeme potvrdiť mimoriadnu udalosť, pri ktorej došlo ku samovražde 34-ročného obvineného obesením v priestoroch toalety cely," informovala hovorkyňa ZVJS Monika Kacvinská. "Bezprostredne po zistení mimoriadne udalosti bola väznenej osobe poskytnutá neodkladná prvá pomoc a zároveň bola privolaná RZP," opísala kroky po incidente Monika Kacvinská. 

Väzenie je na psychiku náročné

Petrovi už ale pomôcť nedokázali. Zisťovali sme, či mal obvinený psychické problémy, kvôli ktorým potreboval pomoc odborníka. "Keďže aktuálne vo veci prebieha šetrenie, nebudeme sa bližšie k danej udalosti vyjadrovať," uviedla hovorkyňa ZVJS. Podľa skúseností muža, ktorý vo väzení strávil niekoľko rokov, je pobyt vo väzbe oveľa náročnejší na psychiku, ako väzenie. Podľa jeho slov je obvinený celý deň zatvorený na cele, nárok má iba na hodinovú prechádzku denne. "Máte slabú psychiku a konec. Ťažké to je tam. Ak pred tým sedel ten človek a znova ide za tú trestnú činnosť a vie, že ho čaká veľa rokov. Psychicky to nezvládne a zoberie si život," okomentoval bývalý väzeň. 

Hrozilo mu 15- ročné väzenie 

Petrovi skutočne hrozil v prípade dokázania viny vysoký trest a to až 15 rokov. Ku tragédii došlo v období sviatkov. Je možné, že aj tieto skutočnosti zohrali veľkú úlohu. Podľa bývalého obvineného musel byť v čase nešťastia na cele sám. "Môže byť, že bol sám, lebo keď to spravil v dopoludňajších hodinách, tak ostatní väzni by to počuli, alebo videli by to na ňom, že si chce niečo urobiť," reagoval bývalý odsúdený. Podľa neho mohol použiť kúsok oblečenia, ale aj posteľnú bielizeň. Cely podľa jeho skúseností kontrolujú každú hodinu. "Každý referent má svoje poschodie, a skontrolovať hlavne mladistvých," konštatoval. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy