Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Advokát Zuzany Plačkovej a jej manžela Reného bude žiadať Maroša Žilinku o využitie paragrafu 363
Zdielať na

Advokát Zuzany Plačkovej a jej manžela Reného bude žiadať Maroša Žilinku o využitie paragrafu 363

BRATISLAVA / Zuzana Strausz Plačková a jej manžel René zostávajú naďalej obvinení. Prokurátor zamietol ich sťažnosť. Podľa advokáta známej dvojice podajú žiadosť o využitie paragrafu 363.

Ide o mimoriadny opravný prostriedok, ktorý generálnemu prokurátorovi umožňuje zrušiť obvinenie, ak sa dokáže, že bol porušený zákon.

Bývalú playmate a hviezdu sociálnych sietí, Zuzanu Plačkovú s manželom Reném obvinili koncom septembra minulého roka. Zapletení majú byť v organizovanom drogovom biznise. Dvojica voči obvineniam podala sťažnosť.

"Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry v druhej polovici mesiaca december 2021, postupne zamietol sťažnosti proti uzneseniu o vznesení obvinenia desiatim obvineným ako nedôvodné," uviedol Dalibor Skladan, hovorca Generálnej prokuratúry.

"Uznesenie, ktorým prokurátor zamietol sťažnosť mojich klientov, považujem za arbitrárne. Z odôvodnenia uznesenia nie je zrejmé, ako sa prokurátor vysporiadal s námietkami obhajoby, ako aj právnym názorom sudcu pre prípravné konanie, ktorý mojich klientov nevzal do väzby. Proti uzneseniu podáme mimoriadny opravný prostriedok, ktorým je zrušenie právoplatného uznesenia v prípravnom konaní," vyjadril sa advokát Zuzany Strausz Plačkovej a Reného Strausza, Martin Pohovej .

Posudzovanie tejto žiadosti bude v rukách generálneho prokurátora, Maroša Žilinku. Ten rozhodne o tom, či existujú dôvody pre využitie paragrafu 363 a známemu manželskému páru zruší obvinenia.

"Generálna prokuratúra Slovenskej republiky zatiaľ neeviduje návrh obvinenej na zrušenie právoplatných rozhodnutí v prípravnom konaní," uviedol Skladan .

Národná kriminálna agentúra v rámci veľkej protidrogovej akcie s krycím názvom Chikara koncom septembra minulého roka zadržala a obvinila 15 ľudí. Piatich prepustili na slobodu a pre desiatich žiadal prokurátor väzbu. Sudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku poslal za mreže 6 obvinených, vrátane údajného bossa celej skupiny, Tibora G., prezývaného Guláš.

Jeden z obvinených, 55- ročný invalidný dôchodca Pavol D., po dvoch týždňoch za mrežami zomrel.

"Vyšetrovateľ uznesením vec v zmysle trestného poriadku odmietol, pretože bolo preukázané, že smrť nebola spôsobená cudzím zavinením," vyhlásila hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru v Trenčíne, Danka Adámiková.

To, či Zuzanu Plačkovú a jej manžela Reného zbavia obvinení, ukážu najbližšie mesiace. Generálny prokurátor má totiž na ich preskúmanie zo zákona pol roka čas. Teda odo dňa, keď prokurátor zamietol ich sťažnosť voči obvineniam. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy