Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
VIDEO: Zadržali nelegálnych migrantov z Nepálu. Pred cestou na Slovensko si objednali taxíky
Zdielať na

VIDEO: Zadržali nelegálnych migrantov z Nepálu. Pred cestou na Slovensko si objednali taxíky

SLOVENSKO – UKRAJINSKÁ HRANICA / Ubytovali sa v hoteli a pred cestou na Slovensko si objednali dva taxíky. Na tom by nebolo nič zvláštne, ak by nešlo o nelegálnych migrantov z Nepálu. Chystali sa nelegálne prekročiť schengenskú hranicu. Taxíkmi sa nechali priviezť rovno na zelenú hranicu. TV JOJ má k dispozícii autentické zábery z ich zadržania.

Ukrajina slávi v týchto dňoch vianočné sviatky. Práve v tomto období sa na Slovensko pokúsili nelegálne dostať dve početné skupiny migrantov. Cudzinci z Nepálu sa pred cestou na Slovensko podľa ukrajinskej polície ubytovali v jednom z hotelov v Užhorode. Hraničiari následne posilnili hliadky v blízkosti hranice. Išlo o 8 občanov Nepálu a priamo na hranicu ich priviezli dva taxíky.

"Cudzinci ďalej pokračovali peši cez les v smere k Slovenskej republike," vysvetlila Elena Tračuk, hovorkyňa Pohraničnej stráže Ukrajiny. Hraničiari ich zadržali a predviedli za účelom výsluchu na oddelenie. Budú stíhaní za pokus o nelegálne prekročenie štátnej hranice a o ich ďalšom osude budú rozhodovať miestne súdy.

Cez zelenú hranicu prechádzala aj ďalšia skupina migrantov. Išlo o šiestich mužov z Afganistanu. Dvoch zadržali už na ukrajinskej strane. Informáciu o podozrivom pohybe v blízkosti hranice dostali hraniční policajti okolo druhej hodiny v noci. "Pohraničná stráž zadržala dvoch mužov vo vzdialenosti 100 metrov od štátnej hranice, ktorí smerovali na Slovensko," vyjadrila sa Pohraničná stráž Ukrajiny vo svojom stanovisku.

Ďalším štyrom cudzincom sa podarilo prejsť na Slovensko

Tu ich ale zastavili slovenskí kolegovia. Všetci uviedli, že sú občanmi Afganistanu. Niektorí z nich mali pri sebe potvrdenie o prechodnom pobyte na Ukrajine. Ich zámerom bolo prísť na Slovensko a odtiaľ do krajín západnej Európy. Aktuálne prebiehajú s migrantmi zadržanými na slovenskej strane hranice procesné úkony, polícia preto bližšie informácie zverejní až v najbližších dňoch. Afganci ale budú pravdepodobne v rámci readmisie vrátení na Ukrajinu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy