Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Záchranári počas Silvestra zasahovali viac ako 1 700-krát. Často to bolo pre otravu alkoholom
Zdielať na

Záchranári počas Silvestra zasahovali viac ako 1 700-krát. Často to bolo pre otravu alkoholom

BRATISLAVA / Uplynulá Silvestrovská noc sa na celom Slovenska už druhý rok niesla v inej atmosfére, na akú sme zvyknutí. Pandémia koronavírusu zavrela podniky a vyľudnila ulice. Aj napriek tomu dal Silvester zabrať všetkým zložkám. Naviac ale záchranárom. Tí mali totiž rekordný počet výjazdov.

Vyľudnené ulice, prázdne električky, a na miestach kde po iné roky oslavovali Silvestra tisícky ľudí tak včera ani nohy. Aj takto to vyzeralo včera v hlavnom meste krátko po 21-vej. Oslavy Nového roka sa v Bratislave presunuli na byty a s pribúdajúcimi hodinami to začalo. Telefóny na operačnom stredisku záchrannej služby vyzváňali skoro nepretržite.

"Počas Silvestra sme mali viac ako 1700 zásahov, čo je najvyšší počet zásahov za uplynulé roky. "K tým najčastejším diagnózam, pre ktoré sme vysielali záchranárov do terénu patrilo sťažené dýchanie, potom bolesti na hrudníku, zhoršený stav u pacientov s kardiovaskulárnym ochorením," povedala hovorkyňa OS záchrannej zdravotnej služby Alena Krčová. 

Na centrálne príjmy v Bratislave záchranky priviezli 23 pacientov. Z tohto počtu to 8 ľudí prehnalo s alkoholom, jeden si poranil oko po zábave s pyrotechnikou.

V Bratislave sa kontroloval zákaz vychádzania 

Na poriadok dohliadali tradične aj policajti. Tí našli v uliciach Bratislavy aj ľudí, ktorí po 20-tej nemali čo vonku robiť. V súvislosti so zákazom vychádzania rozdali 13 pokút v celkovej výške 370 eur. Pri väčšine výjazdov zohral výraznú úlohu alkoholu.

"Z dôvodu podozrenia zo spáchania priestupku proti občianskemu spolunažívaniu bol krátko po 00.15 h na ulici Pri starej prachárni následne predvedený na policajné oddelenie 23-ročný muž. Ten mal podľa prijatého oznámenia fyzicky napadnúť jedného z obyvateľov obytného domu po tom, ako ho upozornil na používanie zábavnej pyrotechniky," uviedol hovorca KR PZT Bratislava Michal Szeiff. 

V žilinskej nemocnici sa nezastavili 

Pre 27-ročného mladíka z Púchova sa oslava nového roka skončila veľmi nešťastne. "Nadránom ho záchranári museli priviesť na očné oddelenie žilinskej nemocnice s veľmi vážnym úrazom oka, ktorý si spôsobil pri nesprávnej manipulácii s pyrotechnikou s poranenie, ktoré sa dá hodnotiť ako devastačné, to znamená, že to okolo bolo úplne rozbité, roztrhnuté v podstate na polovicu," uviedla hovorkyňa FNsP Žilina. 

Mladý muž z Považia vítal nový rok v Kysuckom Novom Meste. A keď zapálil rímsku sviecu, žiaľ, jedna rana ho trafila rovno do oka. Skončil teda na operačnej sále "Bola to náročná operácia, trvala tri a pol hodiny," uviedol primár očného oddelenia Michal Štubňa. 

Banskobystrickí policajti si pochutnávali na rezni a šaláte

Na Silvestra v službe na operačnom stredisku 11 policajtov. Na koniec roka si pripili malinovkou, nechýbala kapustnica či šalát s rezňom, boli v službe a telefonáty z celého kraja pribúdali ako sa blížila polnoc. Riešili ukradnuté auto, dopravnú nehodu aj ženu, ktorá sa stratila počas prechádzky v prírode.

Hliadky boli na námestí, ktoré bývalo po iné roky plné ľudí. Banská Bystrica aj tento rok zrušila program aj ohňostroj, o polnoci oblohu nad mestom osvetlili ohňostroje, ktoré si ľudia pred domami pripravili sami. Hlásené neboli ani zranenia spôsobené petardami.

Tiché námestie v Košiciach 

Vybrali sme sa na nočnú silvestrovskú smenu s košickými policajtmi a uvidíme čo nás počas nej čaká. Hlavnú ulicu namiesto bujarých osláv zaliala hmla a ticho, namiesto toho sa však ľudia presunuli do svojich domácnosti a na prvý zásah sme nemuseli dlho čakať. 

Na cestách úradoval aj alkohol. Vodič pod vplyvom skončil so svojim autom na streche. 33-ročný Košičan pravdepodobne nevybral zákrutu, vyšiel na zvodidlá a tak sa s autom prevrátil. Utrpel zranenia na hlave. "Počas dokumentovania dopravnej nehody ho policajti podrobili dychovej skúške, ktorej výsledok bol 2,54 promile alkoholu v jeho dychu," povedala hovorkyňa KR PZ Košice Lenka Ivanová. 

Hasiči o polnoci vyrážali k požiaru 

Až do polnoci bol na Spiši pokoj. Zmenilo sa to s príchodom nového roka. Približne o štvrť na jednu vyrážali hasiči do Smižian. Plamene, ktoré šľahali z balkóna na 10. poschodí zrejme spôsobila pyrotechnika. Hasiť pomáhali vrchní susedia, ktorí liali z balkóna vodu. Majitelia prišli do bytu zakrátko, aby ho hasičom otvorili. Tí oheň rýchlo zlikvidovali. 

Žena s hlbokou reznou ranou na predlaktí potrebovala po jednej ráno pomoc záchranárov. Zranenie utrpela v byte v Markušovciach. Profesionáli ju ošetrili a vzali do nemocnice. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy