Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pašeráci sú vynaliezavejší, colnícke psy ale odhalia aj 33 kíl hašišu v podlahe auta
Zdielať na

Pašeráci sú vynaliezavejší, colnícke psy ale odhalia aj 33 kíl hašišu v podlahe auta

BRATISLAVA / Pre psovodov a ich štvornohých kolegov prišli vianočné darčeky v predstihu. Prácu v teréne budú mať o čosi komfortnejšiu. Dostali 7 nových, špeciálne upravených áut. Až 5 z nich budú využívať na východnej hranici.

Jedno auto poputuje colníkom do Trnavy a ďalšie zostane k dispozícii v hlavnom meste. Všetkých 7 nových áut stálo 175- tisíc Eur.


"Neboli obstarané zo štátneho rozpočtu, ale boli obstarané z takzvaného tabakového fondu, do ktorého prispievajú tabakové spoločnosti na ochranu trhu," uviedol viceprezident finančnej správy Michal Šoltés.

Pašeráci totiž najčastejšie pašujú cigarety a drogy. Finančná správa využíva služobných psov nielen na východnej hranici, ale aj na letisku v Bratislave. Stretnúť ich však môžeme aj na cestách. Kontrolujú teda nielen autá či kamióny, ale napríklad aj vlaky.

Pašeráci nelegálneho tovaru sú totiž stále vynaliezavejší. Psovodovi Finančnej správy sa podarilo odhaliť 33 kíl hašišu v podlahe kamióna.

"Najviac používané úkryty sú napríklad konštrukčné dutiny v autách, špeciálne vybudované úkryty pri týchto tabakových výrobkoch. Takýchto skrýš je naozaj veľmi veľa, mali sme cigarety napríklad v chlebe, polievke, v pneumatikách sa využíva," priblížil vedúci oddelenia služobnej kynológie Finančnej správy, Milan Dibala.

V kanistri chceli pašeráci prepašovať nelegálne cigarety na našej východnej hranici. Špeciálne ho upravili tak, že vo vrchnej časti bol benzín a dno bolo prispôsobené ako úkryt pre cigarety.

"Bolo to spravené tak, že fyzickou kontrolou v podstate nebolo zistiteľné, že sa tam tie cigarety nachádzajú. Spravili tam títo pašeráci chybu, pes to označil, a keď sa to začalo dôkladnejšie pozerať a rozoberať, tak tie cigarety sa odtiaľ vybrali," uviedol Milan Dibala.

Finančná správa má 50 služobných psov. Väčšina z nich slúži na východnej hranici Slovenska s Ukrajinou. Vzťah služobného psa a psovoda je veľmi dôležitý. Netrávia spolu len 12 hodín v práci, ale majú ich ustajnených u seba doma.

Psy sú cvičené na vyhľadávanie špecifických pachov. Nielen tabak či drogy, ale aj finančnú hotovosť a chránené druhy rastlín a živočíchov. Takýto výcvik trvá 4, na drogy až 5 mesiacov. Ani potom sa nekončí a trvá celý život.

Služobným psom môže byť v zásade akákoľvek rasa, aj kríženci. Musí to ale byť náruživý aportér a sociálny k ľuďom.

"Pri týchto pachových prácach je ten kontakt človeka a psa na prvom mieste. To znamená, že každý jeden psovod má psa ustajneného doma. Je ako člen rodiny. Potom to je vidno aj v tej robote, že ten pes už nerobí niekedy ani pre tú odmenu, ale robí pre radosť toho človeka," doplnil Milan Dibala.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy