Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Náhoda a nešťastie: Tvrdí samospráva v prípade smrti päťročného chlapca, ktorého zabil strom
Zdielať na

Náhoda a nešťastie: Tvrdí samospráva v prípade smrti päťročného chlapca, ktorého zabil strom

BRATISLAVA / Polícia začala v prípade smrti päťročného chlapca, na ktorého spadol konár na Ceste na Kamzík, trestné stíhanie pre usmrtenie. Podľa magistrátu i bratislavskej mestskej časti Nové Mesto ide o kombináciu náhody a nešťastia, ktorej sa dalo len veľmi ťažko predísť.

Bolo len päť dní do Vianoc. Krátko pred jedenástou hodinou spadol v prírode v dôsledku silného vetra konár z približne dvadsať metrovej výšky. "Bola tam celá veľká rodina a vetva stromu spadla priamo na hlavu chlapčeka, takže bol na mieste mŕtvy," povedal starosta mestskej časti Nové mesto Rudolf Kusý. 

"Nárazy vetra dosiahli na Kolibe práve v tomto kritickom priestore 18 m/s. V kilometroch je to asi tak 60-70 km/h, je to už nebezpečné," uviedol meteorológ Peter Jurčovič. 

Podľa meteorológa, ak sú stromy zdravé, nárazy silného vetra vydržia. Ak sú konáre suché, vplyvom poveternostných podmienok môžu ľahko spadnúť na zem. Podľa zistení TV JOJ mal byť strom v poriadku bez potreby spílenia.
Upozornení prvého stupňa výstrahy je zo strany slovenského hydrometeorologického ústavu približne 60 do roka. 

"Keby sme ich príliš pretláčali, že pozor nechoďte do lesa, veľa ľudí to akceptovať nebude. Preto aj mestské lesy aktívne hovoria, až keď je druhý stupeň, že ísť do lesa je hlúposť," povedal Kusý. 

​"Pracovníci a lesníci mestských lesov kontrolujú stav stromov a priebežne prebieha rez suchých či už konárov alebo celých stromov. Zároveň aj dostávajú podnety, ktoré aktuálne riešia," povedala hovorkyňa mesta Bratislava Katarína Rajčanová. 

"Toto sú veci, ktoré sa bohužiaľ v lese stávajú, stromy zhadzujú haluze a zároveň nie je možné očakávať, že bude ošetrený každý jeden strom v mnoho hektárovom lese," uviedol Kusý. ​Starosta Nového Mesta sa navyše podľa jeho slov stretáva s nevôľou občanov vyrúbať akýkoľvek strom. Mestská časť preto plánuje pritvrdiť v bezpečnostných opatreniach. 

"Už neustupovať ľuďom, keď nevidia, že v pni je nejaká hniloba. Keď povie odborník, že musí ísť dolu, tak musí ísť dolu. Rovnako prícestná zeleň," uviedol Kusý. Počas tohto leta spadol strom aj na Železnej Studienke, konkrétne na trampolínu. Šťastím bolo, že v tom čase sa deti práve striedali a nikomu sa nič nestalo. 

​Strom neodolal náporu vetra a spadol na skupinu žiakov základnej školy na prechádzke pred vyše dvomi rokmi. 14-ročný chlapec na mieste zomrel. Z jeho smrti bol obvinený vodohospodársky podnik, ktorému patrí pozemok, na ktorom strom stál. Na pokyn prokurátora bolo zastavené trestné stíhanie pre prečin všeobecného ohrozenia, pretože skutok nie je trestným činom.

Nie je vylúčené, že i aktuálny prípad tragédie, ktorá sa stala včera neďaleko Kamzíka, si neponesie vinníka. Záležitosť je však stále v rukách polície. "Vzhľadom na citlivosť prípadu nebudeme poskytovať bližšie informácie," dodal hovorca KR PZ Bratislava Michal Szeiff. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy