Polojasno, dažďové prehánky
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Na Slovensku je situácia naďalej vážna. V Turecku sú voľnejšie opatrenia, aj vďaka vysokej zaočkovanosti
Zdielať na

Na Slovensku je situácia naďalej vážna. V Turecku sú voľnejšie opatrenia, aj vďaka vysokej zaočkovanosti

TURECKO/CYPRUS/OMÁN / Zatiaľ čo u nás je stále vážna pandemická situácia a v spoločnosti panuje napätie, v iných krajinách koronavírus ledva cítitiť. Ide najmä o tie, kde pre ľudí nie je očkovanie problém. Napríklad v Turecku je plne zaočkovaných 80 percent ľudí. A na Cyprus sa bez negatívneho PCR testu a plného zaočkovania vôbec nedostanete. V prípade Ománu sa Slováci testujú aj pri ceste späť. Naša kolegyňa si na vlastnej koži vyskúšala, že vďaka očkovaniu a prísnym opatreniam na letiskách aj v hoteloch, cestovanie hrozbou nie je.

"Ja som tak zblbol na tom Ománe, že som vstal z lehátka, išiel som do mora a dal som si rúško. Čiže už to je taký zvyk," povedal spevák Pavol Hamel. Práve disciplína v opatreniach a zaočkovanosť leteckého, hotelového personálu a turistov, postavila letoviská aj cestovný ruch na nohy. Vstup do krajín má pritom prísne pravidlá a na palube lietadla sa človek cíti bezpečne. Počas letu je povinný respirátor a sú tam tzv. HEPA filtre, ktoré na 99,9 % vedia zabrániť šíreniu korony.

"Opatrenia sa najviac dodržujú na letiskách a v lietadlách. Čiže pobyt na letisku a v lietadle je absolútne bezpečie, bezpečnejší ako pobyt niekde na ulici," uviedol generálny riaditeľ cestovnej kancelárie Mikuláš Milko. 

V tureckých hoteloch tvrdé opatrenia nadväzujú na transport klienta. Každý hotel musí mať špeciálny certifikát bezpečnosti. Na jeho získanie musí splniť 150 kritérií. "V hoteli máme 440 zamestnancov a všetci sú zaočkovaní až na jedného, ktorý nemohol pre zdravotné problémy. Ale testuje sa PCR testom každých 7 dní. Takisto sledujeme každé dva týždne stav v rodinách zamestnancov, aj ich pravidelne testujeme," povedala manažérka hotela Gülay Gülec. 

"Tak je tu zachovaná istá demokracia, nemusia byť, ale potom nemôžu pôsobiť v oblasti cestovného ruchu," povedal Milko. Pritom pravidlá majú aj pre hostí. Tí vypĺňajú covid formulár, kde dávajú súhlas na izoláciu v prípade nákazy.

"Máme tu špeciálny blok, kde sú na to vyčlenené izby. Pacient nemôže opustiť 14 dní izbu. Všetko mu nosí personál k dverám. Na desiaty deň ich testujú," uviedla Gülay Gülec. 

Prísne opatrenia v súvislosti s pandémiou v tureckých hoteloch sú aj v reštauráciách pri obľúbenom jedle. Turisti si už sami nenaložia. Musia čakať za páskou, kým to urobí personál. "Klienti nemajú s tým problém. A čo sa týka zamestnancov, tí boli preškolení, ako to majú podávať. Ak je jazykový problém stačí ukázať a vedia sa bez problémov dohodnúť," povedal kuchár hotela. 

"To by malo byť opatrenie, ktoré by malo byť stále. Aspoň v takýchto jedálňach a v stravovacích priestoroch," uviedol Hamel.  Aj v kuchyni platia striktné pravidlá. Šéfkuchár už má aj tretiu dávku. "Všetci bez výnimky musia byť zaočkovaní a každý týždeň ich kontrolujú testami," povedal kuchár. 

"Prísne pravidlá všetci dodržujú. Pretože pre nás je dôležité, aby sme boli všetci zdraví. Pokiaľ nebudeme zdraví, tak tu nikto nebude," povedal manažér hotela Sahin Senai. Turci fungujú prísne aj mimo hotelových rezortov.

"Do väčších nákupných centier na každom vstupe kontrolujú tzv. hes kod. To má človek v mobile, si to nechal vygenerovať. Má to platnosť rok. V tom hes kode sú informácie napr. či je človek zaočkovaný, či mal pozitívny test na covid a podobne," uviedol veľvyslanec SR v Turecku Ján Pšenica. Pritom na ostrove Cyprus sa hoteliérom podarilo dosiahnuť efekt, že hosť pandémiu necíti vôbec. Rúška nemal ani personál. Z ostrova vytvorili bublinu.

"Tým, že sme na ostrove je jednoduchšie dodržať striktné pravidlá. Klienti musia byť zaočkovaní a musia mať aj PCR test. Ale čo sa týka počtu úmrtí, sme niekde na nule. To znamená, že tieto prísne pravidlá tu majú veľký význam," uviedol majiteľ cestovnej kancelárie na Cypre Okan Tütüncim. 

Prvá vlna pandémie zasiahla cestovný ruch najviac zo všetkých odvetví. Cestovky padli zhruba o 95 %. Malo to devastačný dôsledok.

"Pandémia zasiahla celý svet a samozrejme aj náš región. Najhorší bol rok 2020, ale už sa pomaly zotavujeme a veríme, že za rok 2022 dosiahneme čísla z roku 2019," povedal riaditeľ letiska v Dalamane Hamdi Güvenc. 

Vtedy Slováci lietali do Turecka trikrát do týždňa. "Sa učíme s covidom žiť a pokiaľ dodržiavame opatrenia, tak cestovanie je bezpečné. A práve teraz sa ukazuje, že najlepší únik pred covidom je odísť do krajiny, kde je teplo," dodal Milko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy