Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zákonom chránený rys zahynul pod kolesami auta na rýchlostnej ceste R1. Dostal sa tam napriek oploteniu
Zdielať na

Zákonom chránený rys zahynul pod kolesami auta na rýchlostnej ceste R1. Dostal sa tam napriek oploteniu

BUDČA / Zákonom chráneného rysa našli mŕtveho poľovníci na R1 pri Budči. Zviera niekto zrazil autom a nenahlásil to. Na tomto úseku diaľnice to nie je prvý prípad, hoci v okolí je oplotenie. Počas uplynulého týždňa takto uhynuli aj dva medvede.

Uhynuté zviera ležalo neďaleko frekventovanej cesty. Rysa, ktorý patrí medzi zákonom chránené zvieratá muselo podľa poľovníkov zraziť auto. Vodič to ale nenahlásil. Zviera si všimli náhodní okoloidúci, ktorí kontaktovali miestne poľovné združenie. Diaľnica pri Zvolene patrí k oploteným cestám, ako sa tam rys dostal je nepochopiteľné. "Je to chránené zviera, vek asi 3 roky mladý, migroval cez R1, takéto sme tu mali pred rokom," povedal Roman Urban z Poľovníckeho združenia Budča. 

Niektoré miesta oplotenia sú ale porušené, nie je to teda prvý prípad. Minulý týždeň na tých istých miestach našli dvoch zrazených medveďov. Jeden z nich mal zhruba 140 kilogramov. Polícia upozorňuje, že nehody s lesnou zverou nespadajú pod tie, ktoré zavinia šoféri. Tí sa preto nemusia obávať zavolať políciu, nehrozí im za to žiadna pokuta. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy