Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Kočnerova žaloba voči Europolu bola zamietnutá
Zdielať na

Kočnerova žaloba voči Europolu bola zamietnutá

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Všeobecný súd Európskej únie zamietol žalobu viacnásobne stíhaného podnikateľa Mariana Kočnera voči organizácii Europol vo veci vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka. Nepodarilo sa mu preukázať, že informácie o ňom, ktoré zverejnili slovenské médiá a jeho zaradenie na tzv. „mafiánske zoznamy" sú prisúditeľné aktivitám Europolu.

Stanovisko zverejnil na svojej internetovej stránke Súdny dvor EÚ. "Na základe žiadosti slovenských orgánov, Agentúra Európskej únie pre spoluprácu orgánov presadzujúcich právo (Europol) extrahovala dáta z dvoch mobilných telefónov údajne patriacich Marianovi K. a tiež z USB kľúča," uvádza sa v stanovisku súdu.

Údaje zo zariadení Europol slovenským orgánom odovzdal v januári, respektíve v júni 2019. Po zverejnení údajov slovenskými médiami žiadal Marian Kočner. na Všeobecnom súde EÚ odškodné 100 000 eur. "Zároveň tvrdil, že v súvislosti so správou z 13. januára 2019 ho Europol zaradil na "zoznamy mafie".

Podľa verdiktu súdu však prepisy komunikácií prisudzovaných Marianovi Kočnerovi nie je možné pripisovať činnosti Europolu. Pokiaľ ide o jeho zaradenie na tzv. zoznamy mafie, podľa súdu Kočner nepreukázal, že by Europol takéto zoznamy viedol. "Za týchto podmienok Všeobecný súd zamietol žalobu Mariána K. v celom rozsahu," uviedol súd.

Nebola to prvá žaloba Mariana Kočnera, ktorá neuspela: 

Najčítanejšie správy