Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Policajti, hasiči aj špeciálna zásahová skupina plynárov. Záchranné zložky postavil do pozoru unikajúci plyn
Zdielať na

Policajti, hasiči aj špeciálna zásahová skupina plynárov. Záchranné zložky postavil do pozoru unikajúci plyn

VRANOV NAD TOPĽOU / Policajti, hasiči aj špeciálna zásahová skupina plynárov. Záchranné zložky postavil do pozoru unikajúci plyn. Intenzívny zápach sa v piatok podvečer šíril pri bytových domoch na sídlisku vo Vranove nad Topľou. Plynári na odstránení poruchy pracovali aj v sobotu. Od siete zostali odpojené desiatky domácností aj maloodberatelia.


"Je tam poškodené potrubie. Plyn uniká doteraz, zavolali sme pohotovostnú zložku plynárov," povedal z miesta nehody veliteľ zásahu Martin Magura.

Záchranné zložky prišli na miesto okolo šiestej večer. Privolali ich obyvatelia bytového domu. Bolo to v čase, keď už bolo unikajúci plyn cítiť mimoriadne intenzívne.

A to v lokalite medzi bytovkami a základnou školou. Podľa stanoviska SPP distribúcia únik na Lúčnej ulici zaregistrovali ich pracovník ešte vo štvrtok v rámci preventívnej údržby. Aby zistili presné miesto úniku, na trase plynovodu vykonali sondy a skontrolovali aj spoločné priestory najbližšieho paneláku.

"Následne sme realizovali výkopové práce s cieľom odvetrať uniknutý plyn a zistiť presné miesto a rozsah poškodenia plynovodu," uviedol hovorca SPP Distribúcia, Milan Vanga.

"Chodia merať a zistili prístrojmi, že kdesi uniká plyn. Tak preto kopú," opísal domovník Alfonz.

"Je to v bezprostrednej blízkosti bytového domu. Iba bezprostredný priestor úniku je evakuovaný," poznamenal veliteľ zásahu Magura.


Podľa vyjadrenia hasičov evakuácia obyvateľov nevyhnutná nie je. Zo strany plynárov musela prísť na miesto špeciálny zásahová skupina.

"Policajti dohliadali na bezpečnosť obyvateľov sídliska, aby sa v lokalite úniku plynu nikto nepohyboval," informoval policajný hovorca Daniel Džbanik.

"Hasiči dali prípis, povedali, že treba pozatvárať okná, keby náhodou," uviedol domovník Alfonz.

"Zotrváme tu, kým nepominie nebezpečenstvo. Problém by to bol, keby ten plyn buď sa zapálil alebo by došlo k deštrukcii potrubia vo väčšom rozsahu," povedal z miesta veliteľ zásahu Martin Magura.

Plynári intenzitu úniku neustále monitorovali. Na mieste boli aj v sobotu. Počas opráv bola dodávka plynu dočasne prerušená.
"Po odvetraní výkopu, zistení presného miesta a zaistení úniku sme uzatvorili dva uličné uzávery, čím sme dočasne prerušili distribúciu plynu 35 domácnostiam a trom maloodberateľom," uzavrel hovorca SPP Distribúcia, Milan Vanga.

Najčítanejšie správy