Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Mladík zo zvedavosti podpálil seno. Vyhorel celý dom
Zdielať na

Mladík zo zvedavosti podpálil seno. Vyhorel celý dom

SNINA / Zapálil som kopu sena, lebo som chcel vidieť, čo to urobí. Toto povedal policajtom 16-ročný chlapec z okresu Snina. Požiar sa však rozšíril aj na jeden z domov. Jeho majiteľka práve dokončila rekonštrukciu interiéru. Plamene všetko zničili. Škody odhaduje na asi 45tisíc eur. 16-ročného chlapca už policajti obvinili a stíhajú ho na slobode.

O požiari ako prví dostali informáciu dobrovoľní hasiči z obce Zboj. Po príchode na miesto už bol dom v plameňoch. "Ľavá predná izba už bola v štádiu horenia, vzápätí sa natiahli ďalšie dva prúdy, lebo už sa to rozšírilo po krove a na strechu," povedal Jaroslav Legdan, veliteľ DHZ obce Zboj. 

Z policajného vyšetrovania vyplýva, že jeden z miestnych mladíkov podvečer preskočil bránu a prešiel na pozemok. Podľa polície ho zaujala kopa sena. "Mladík sa rozhodol, že kopu sena zapáli zapaľovačom. Vraj chcel vidieť, čo to urobí. Seno začalo rýchlo horieť, mladík sa zľakol a ušiel domov," uviedla hovorkyňa KR PZ Prešov Jana Ligadyová. 

Pre dobrovoľníkov zo Zboja to bol mimoriadne náročný zásah. Na pomoc prišli aj dobrovoľníci z Uličského Krivého a profesionáli zo Sniny. Majiteľka domu žije v susednej Novej Sedlici. Interiér nedávno kompletne zrekonštruovala. Chýbalo už len prerobiť fasádu. "Vo vnútri to bolo zrekonštruované nanovo, elektroinštalácia, steny, stropy, podlahy," povedal Legdan. 

Policajti už v tomto prípade začali aj trestné stíhanie, a to pre porušovanie domovej slobody v súbehu s poškodzovaním cudzej veci. "Zo skutkov bol obvinený 16-ročný mladík z obce Zboj," uviedla Ligdayová. 

S mamou obvineného sa nám skontaktovať nepodarilo. Telefonicky sme sa spojili s majiteľkou domu. Povedala nám, že to, čo oheň napáchal, zostáva iba zrovnať so zemou. "Predbežná škoda vyčíslená na 45 tisíc eur," povedal Legdan. Zákon pri spomínaných trestných činoch hovorí o trojročnom treste odňatia slobody. "V prípade mladistvého ide o polovičnú trestnú sadzbu," dodala Ligdayová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy