Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
V štátnej firme na východe krajiny majú dvoch riaditeľov
Zdielať na

V štátnej firme na východe krajiny majú dvoch riaditeľov

SNINA / V štátnej firme na východe krajiny majú dvoch riaditeľov. Jedného, ktorý tvrdí, že ho nikto neodvolal a druhého, ktorý ho má nahradiť. Podnik LPM Ulič, ktorý sa zaoberá ťažbou dreva, patrí k najväčším zamestnávateľom v regióne. Zamestnanci nevedia, čo majú od zmien čakať. Zmeny sa odohrávajú v čase prechodu štátnych lesných pozemkov pod ministerstvo životného prostredia.

"Som zapísaný v OR ako štatutár," povedal Mário Perinaj. Perinaj vysvetľuje, že dlhodobo pripravoval zmenu organizačnej štruktúry a konzultoval ju s aj s ministerstvom. Po zmene vo vedení rezortu ale narazil na nesúhlas.

"Zavolal štátny tajomník Kysel, nariadil mi organizačnú zmenu pozastaviť, aby som sa zdržal akýchkoľvek zmien na riadiacich pozíciách a riešil to iba s jeho súhlasom v zmysle zákona je organizačný zásah vo výlučnej pôsobnosti podniku," uviedol Perinaj. 

Zmena sa mala dotknúť aj jedného z vedúcich, ktorý mal byť podľa Perinaja z funkcie odvolaný. Dopadlo to však úplne inak a je z neho nový štatutár.

"K dnešnému dňu je štatutárom LPM ULIČ je Lukáš Komarc, ktorý bol poverený v zmysle platných právnych predpisov," povedal Andrej Wallner z odboru komunikácie ministerstva hospodárstva. Dôvod na zmenu sme sa od ministerstva nedozvedeli a nereagovalo ani na údajné intervencie štátneho tajomníka.

"Chceli by sa vrátiť ľudia, ktorí pôsobili vo funkciách, či to nesúvisí s tým, že som dal urobiť právny a ekonomický audit," uviedol Perinaj. 

Polícia stále prešetruje pridelenie poľovného revíru, ťažbu dreva na cudzích lesných pozemkoch či údajne nehospodárne a neefektívne rozhodnutia pri výkone ťažobnej činnosti. "Momentálne prebieha v podniku mimoriadna kontrola a do jej ukončenia nebude MPRV SR situáciu komentovať," povedal Wallner. 

Štátny podnik je najväčším zamestnávateľom v regióne. Prácu v ňom má 170 ľudí. Čakajú, ako dopadne avizovaný prechod podniku pod Ministerstvo životného prostredia. 

"Tá dolina za komunistov bola hladová, tak sa o nej rozprávalo, keby nedajbože toto krachlo, skončili sme úplne," vysvetľuje zamestnanec LPM Štefan. 

Telefonicky sme sa spojili aj s novým štatutárom. Ten dal rovnaké stanovisko ako ministerstvo. K prechodu pod envirorezort sa vyjadriť nechcel a povedal, aby sme sa s ďalšími otázkami obrátili rovno na agrorezort.

Najčítanejšie správy