Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ľudský hyenizmus: Niekto dal mačiatka do vreca s kameňom a hodil ich do potoka
Zdielať na

Ľudský hyenizmus: Niekto dal mačiatka do vreca s kameňom a hodil ich do potoka

BRESTOV, OKRES HUMENNÉ / Mimoriadne krutým spôsobom sa niekto zbavil piatich mačiatok. Dal ich do vreca, ktoré zaťažil kameňom a vhodil do potoka za dedinou. Stalo sa to na Hornom Zemplíne.

Nález zaregistroval jeden z obyvateľov obce. Vrece ležalo v potoku neďaleko multifunkčného ihriska. Ukázalo sa, že vo vnútri sú uhynuté mačiatka. "Páchateľ päť mačiatok vložil do malého čierneho látkového vrecúška, do ktorého vložil aj kameň. Všetko zviazal a hodil do potoka," opisuje Jana Ligdayová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru Prešov. "Zbaviť sa takýmto spôsobom zvierat, to je nehumánne, je to až taký hyenizmus," hovorí veterinárna lekárka MVDr. Lenka Lisa. Prípad prešetrujú humenskí kriminalisti. Vyšetrovateľ už v tejto súvislosti začal stíhanie vo veci trestného činu týrania zvierat. Lekárka toto konanie odsudzuje aj z dôvodu, že riešenie na prechádzanie podobným situáciám existuje a kastrácia navyše stojí len niekoľko desiatok eur: "Pokiaľ si dáte vykastrovať mačku, máte pokoj na celý život. Ak nie, dokáže aj 3x do roka rodiť a je stále väčší počet mačiatok. Ozaj mačiat je teraz veľké množstvo, mačiatka sa kotia z každej strany." 

V humenskej karanténnej stanici majú aktuálne stop stav. Ďalšie mačičky už jednoducho nemajú kam umiestniť. Mnohé občianske združenia pri kastrácii prihliadajú aj na to, že ak niekto na zákrok peniaze nemá, urobia ho zadarmo. "Ľuďom, ktorí sú v hmotnej núdzi alebo majú finančné problémy,
môžu si prísť k nám dať vykastrovať mačičku zadarmo, občianske združenie od nich peniaze nepýta," hovorí veterinárka. "Páchateľovi za tento skutok hrozí v prípade preukázania viny trest odňatia slobody až na 5 rokov," vysvetľuje Jana Ligdayová. "Bolo by to ľudskejšie prísť, doniesť, zavolať a už v takých krajných situáciách človek nikdy nepovie nie, nezoberieme, ako nechať tie mačence utopiť. Radšej pomôžeme preventívne, ako potom riešiť následky," hovorí Lisa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy