Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Čižnár hovoril o závažnom pochybení, odvolacia komisia opak. Prokurátor z Kežmarku potrestaný nebude
Zdielať na

Čižnár hovoril o závažnom pochybení, odvolacia komisia opak. Prokurátor z Kežmarku potrestaný nebude

KEŽMAROK / Kežmarský prokurátor potrestaný nebude. To je záver disciplinárnej komisie. Vlani v januári mal z policajnej cely pustiť na slobodu mladého muža. Ten tri dni po tom zavraždil nevinného podnikateľa. Napriek týmto skutočnostiam, podľa členov komisie, prokurátor nepochybil.

20.januára 2020 otriasla Kežmarkom vražda nevinného Petra. Toho surovo dobodal 21-ročný Lukáš. Postupne sa na verejnosť dostávali informácie o tom, že k vražde nemuselo dôjsť. Lukáš totiž sedel pár dní predtým v policajnej cele za viaceré skutky. Podľa polície mal ísť do väzby lenže kežmarský prokurátor ho prepustil na slobodu. Do prípadu sa zapojil vtedajší generálny prokurátor Jaromír Čižnár, ten si vyžiadal všetky spisy no a jeho záver bol jednoznačný.

"Postup vyšetrovateľa bol dôvodný a zákonný. Podľa generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára došlo k závažnému pochybeniu zo strany dozorového prokurátora, a preto voči nemu bude vyvodená aj disciplinárna zodpovednosť,"  uviedla vtedajšia hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Takmer 2 mesiace po vražde ešte v marci minulého roka podal krajský prokurátor návrh na disciplinárne konanie proti prokurátorovi z Kežmarku. Zasadanie disciplinárnej a následne odvolacej komisie komplikovali pandemické opatrenia. V júni tohto roka pritom padlo definitívne rozhodnutie, no na odpoveď z generálnej prokuratúry sme čakali vyše 2 mesiacov. Záver je úplne iný ako pôvodný návrh. 

"Druhá odvolacia disciplinárna komisia Generálnej prokuratúry SR rozhodla 2.6. 2021 tak, že odvolanie navrhovateľa zamietla a potvrdila rozhodnutie piatej disciplinárnej komisie, ktorá 18.6.2020 menovaného prokurátora oslobodila spod disciplinárneho návrhu krajského prokurátora Prešov. Skutok, pre ktorý sa viedlo disciplinárne konanie nebol disciplinárnym previnením alebo priestupkom, " informoval hovorca generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.

Prokurátor tak potrestaný nebude. Vrah je právoplatne odsúdený na 22 a pol roka, Peter otec dvoch detí je mŕtvy, no a vdova sa snaží prežiť a vyrovnať sa s definitívnou stratou milovaného muža.  Keď sme sa s ňou pred pár mesiacmi rozprávali, len ťažko sa ubránila slzám. Už vtedy bola presvedčená o tom, že prokurátor, ktorý  Lukáša 3 dni pred vraždou pustil na slobodu ostane bez trestu.

"Ja som stále verila, že ten svet je dobré miesto. Ja by som chcela znova veriť, že si tu nájdeme nejaké miesto, kde budeme môcť znova začať veriť. Ale v tento systém už ja asi nikdy nebudem schopná veriť," uzavrela manželka zosnulého Petra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy