Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
14-krát trestaný recidivista žiada o obnovu posledného súdu. Vtedy obeť okradol a znetvoril
Zdielať na

14-krát trestaný recidivista žiada o obnovu posledného súdu. Vtedy obeť okradol a znetvoril

SLOVENSKO / Niekoľkonásobný recidivista Miroslav Kavický si odpykáva doživotie v Leopoldove, v kauze vraždy pracovníčky nebankovej spoločnosti však žiada obnovu konania. O jeho žiadosti sa bude rozhodovať v Banskej Bystrici v septembri. Ak do prípadu nepribudnú nové závažné informácie, ktoré by preukázali jeho nevinu, špecializovaný trestný súd žiadosť zamietne.

64-ročný muž je celkovo 14-krát súdne trestaný. Za prvú vraždu ho súd odsúdil už v roku 1978. Ako 20-ročný vtedy dokopal svoju priateľku a jej telo hodil do potoka. V 2011 vraždil opäť, jeho obeť bola Ľudmila z Novej Bane.

Motívom boli peniaze, pretože si myslel, že je solventná, keďže pracovala v nebankovke. Svojej obeti ukradol minimálne 1600 €, odrezal hlavu od tela, znetvoril jej tvár a rozlámal dlhé kosti, aby polícia mŕtvolu nemohla identifikovať. Zostatky tela sa našli až po 5 rokoch.

Miroslav Kavický pred súdom tvrdil, že skutok nespáchal a svedkovia, ktorí proti nemu vypovedali, sú nedôveryhodní. Vyšetrovateľa navyše chcel poslať na psychiatriu. 

V inkriminovanom čase úkladnej vraždy mal byť dokonca po operácii kolena a chodil o barliach. Po dvoch rokoch od rozhodnutia Najvyššieho súdu, ktorý mu udelil doživotný trest za mrežami, žiada o opätovné otvorenie procesu.

"Odsúdený M.K. podal na Špecializovaný trestný súd návrh na povolenie obnovy konania, o ktorom bude senát na pracovisku v Banskej Bystrici rozhodovať dňa 20. septembra na verejnom zasadnutí," povedala hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková. 

"Obnovu konania je možné povoliť vtedy, keď vyjdú najavo nové skutočnosti alebo dôkazy, ktoré nebolo možné predtým zabezpečiť. Tieto dôkazy môžu zmeniť pôvodné rozhodnutie - buď osobu oslobodiť alebo výrazne zmierniť trest," uviedla expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. 

Podľa senátu by už nikdy nemal byť prepustený na slobodu. Znalci v posudkoch uviedli, že nie je schopný žiť normálnym životom, fungovať vie iba podľa pravidiel v istom režime a navyše uňho existuje mimoriadne vysoké riziko recidívy. "Spáchal obzvlášť závažný zločin, a to výlučne zo zištných pohnútok. Nie je nádej, že by ho bolo možné napraviť trestom odňatia slobody na dobu do dvadsaťpäť rokov," hovorkyňa Najvyššieho súdu SR Alexandra Važanová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy