Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ďalší masový úhyn rýb pri Humennom. Ochranári rátajú škodu v tisíckach
Zdielať na

Ďalší masový úhyn rýb pri Humennom. Ochranári rátajú škodu v tisíckach

BREKOV/HUMENNÉ / Veľká skaza na Hornom Zemplíne. V asi 5 kilometrovom úseku došlo k znečisteniu rieky Laborec. Aká látka vodu poškodila zatiaľ jasné nie je. Následky sú však katastrofálne. Podľa odhadov rybárskeho hospodára uhynulo najmenej dve tisíc rýb.

Úhyn zaregistroval náhodný okoloidúci. Okamžite informoval predsedu rybárskeho združenia. "Tá ryba tu mala kľud, neresiská, je to škoda, zasiahlo to oblasť, kde je divočina a bola pre rybky veľmi dobrá voda je mi do plaču. Podarilo sa nám urobiť nový život, ťažko mi je povedať slová," povedal Marián Guľko, hospodár MO SRZ Humenné. 

Podľa rybárov sa v Laborci vyskytlo niečo, čo tam byť nemá. "Išla dosť veľká búrková oblačnosť, možno predpokladali, že to spláchne, že vypustenie látok nespôsobí úhyn, ale keď, tak minimálny," uviedol pomocný hospodár Štefan Mikiara. 

"V presne nezistenej dobe došlo k znečisteniu časti rieky Laborec v dĺžke najmenej päť kilometrov, a to od mesta Humenné po kataster obce Brekov," povedal hovorca KR PZ Prešov Daniel Džobanik. 

"Počítam do 2-tisíc jedincov po Humenné. Niečo môže byť aj na dne a všetko je podustva. Generačná ryba túto rybu zarybňujeme na podporu populácie je to najcitlivejší druh. Reakcia na chemikáliu vo vode, a tá ryby hynie. Nedokáže sa ďalej spamätať," povedal Mikiara. Rybári na miesto privolali políciu a úhyn nahlásili ichtyológovi. Ten následne informoval aj inšpektorov životného prostredia.

"Ale už tá voda bude rozriedená, budú musieť ísť na miesto, odkiaľ si myslíme, že tá látka išla," uviedol Guľko. Podľa polície je škoda na životnom prostredí najmenej 2 600 eur.

"Humenský vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci prečinu ohrozenie a poškodenie životného prostredia," povedal Džobaník. "Je to strašné. Pre každého človeka, ktorý miluje prírodu a chodí k vode, toto, keď vidí... neskutočné čo sa deje," dodal Mikiara. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy