Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Niekoľkometrové plamene zničili seno za vyše 30-tisíc eur. Na družstve zrejme vyčíňal podpaľač
Zdielať na

Niekoľkometrové plamene zničili seno za vyše 30-tisíc eur. Na družstve zrejme vyčíňal podpaľač

GEMERSKÁ POLOMA / Hustý dym a niekoľkometrové plamene počas sobotňajšej noci prebudili obyvateľov obce Gemerská Poloma pri Rožňave. V miestnom družstve horel senník so slamou i senom. S požiarom bojovali profesionáli z Rožňavy i Dobšinej a dobrovoľní hasiči z troch okolitých obcí.

Plamene sa po senníku rozšírili rýchlo, vedúci družstva hovorí o úmyselnom podpálení. "Lebo keby išlo o samovznietenie, ak sa zapáli čerstvo uskladnená slama, a toto bola dvojročná, tak tá sa sama nevznieti ani náhodou," hovorí vedúci družstva Ladislav Spišák. 

Škody odhadujú na desiatky tisíc eur

V senníku bolo uskladnených približne 250 balíkov slamy. Plamene poškodili aj senáž. "Je znehodnotený vak, v ktorom bolo 250 ton senáže. Odhadovaná škoda je viac, ako 32-tisíc eur," hovorí Spišák. 

​Pri požiari zasahovali tak profesionálni hasiči, ako aj dobrovoľníci, či zamestnanci družstva spolu s jeho vedúcim. Pomocou kyvadlovej dopravy hasiči privážali ku požiaru vodu z obecného hydrantu. Išlo o náročný zásah, ktorý chlapom dal zabrať.

Hasiči musia monitorovať situáciu

Hrozí, že balíky slamy sa opäť rozhoria. "Tento zásah vyžaduje, aby sme tu ostali až do rána," informuje veliteľ zásahu HaZZ RV Dušan Šmelko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy