Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Nočná mora banskobystrickej psychiatrie: Už druhé nahlásenie bomby v priebehu pár týždňov
Zdielať na

Nočná mora banskobystrickej psychiatrie: Už druhé nahlásenie bomby v priebehu pár týždňov

BANSKÁ BYSTRICA / Viac ako 30 pacientov banskobystrickej psychiatrie museli evakuovať. Pacienti s vážnymi diagnózami museli opustiť oddelenie pre vyhrážky anonyma. Priestory prehľadali policajti a špeciálne cvičený pes

O rozruch na psychiatrii sa v sobotu predpoludním postaral anonym, nahlásil bombu, telefonoval z českého telefónneho čísla. Pacienti, ktorých súčasťou liečby je pokojný režim, museli nútene opustiť svoje izby. Desiatky hospitalizovaných ako aj zdravotníkov evakuovali. Policajti zabezpečili celú budovu a ľudia museli čakať v parku pred nemocnicou.

"Dochádza k narušeniu liečebného procesu u pacientov," povedal námestník pre liečebno-preventívnu starostlivosť Milan Urbáni. "Z objektu nemocnice bolo evakuovaných 34 osôb, priestory prehliadol pyrotechnik a psovod so služobným psom," uviedla hovorkyňa KR PZ Banská Bystrica Mária Faltániová. 

Táto situácia sa v priebehu niekoľkých týždňov zopakovala už druhýkrát. Koncom mája riešilo vedenie nemocnice rovnaký problém s anonymným nahlásením bomby. Aj vtedy museli oddelenie evakuovať. "Táto situácia sa opakuje a komplikuje nám život. Vieme, že sú to falošné poplachy, ale aj tak sa vždy musia preveriť," povedal Urbáni. 

V prvom prípade z mája policajti vypátrali a obvinili 21-ročnú ženu a 29-ročného muža. Motívom ich konania bola snaha dostať kamaráta z nemocnice. Muž bol na psychiatrii hospitalizovaný, útek sa ale nepodaril. Dvojica však čelí obvineniu, hrozí im až 5 ročné väzenie. Polícia teraz preveruje či tieto dva prípady spolu môžu súvisieť. "Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre prečin šírenia poplašnej správy," uviedla Faltániová. "Dúfame, že to skoro vypátrajú policajti aby sa to už neopakovalo," povedal Urbáni. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy