Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Šiel po drevo, no okamžite musel volať policajtov. V okolí Medzilaboriec nachádzajú nebezpečné predmety
Zdielať na

Šiel po drevo, no okamžite musel volať policajtov. V okolí Medzilaboriec nachádzajú nebezpečné predmety

MEDZILABORCE / Nechýbalo veľa a mohlo sa to skončiť tragédiou. Na nevybuchnutú vojenskú muníciu natrafil muž v lese pri ťažbe dreva. Na miesto okamžite vyrazil policajný pyrotechnik. Zaistil 5 delostreleckých mín. O pár hodín neskôr zasahoval v teréne znova. Pri čistení potoka našiel muž pri Medzilaborciach protipechotné šrapnelové míny.

Viaceré kusy munície ležali v potoku medzi mestskou časťou Borov a obcou Habura. Zaregistroval ich muž, ktorý chcel úsek potoka vyčistiť.  Okamžite privolal políciu. Dovedna našiel deväť kusov. Miesto nálezu zabezpečili policajti a počkali na odborníka.

"Podľa zistení pyrotechnika išlo o protipechotné šrapnelové míny z obdobia 2. svetovej vojny," uviedol policajný hovorca Daniel Džobanik.

Polícia upozorňuje, že aj keď je munícia stará desiatky rokov a poznačil ju zub času, nález netreba brať na ľahkú váhu a rozhodne s ním netreba nemanipulovať.

"Určite dobre urobil, že zavolal políciu, pretože bola v takom stave, pri neodbornej manipulácii by mohlo dôjsť k výbuchu," skonštatoval policajný pyrotechnik.



Mimoriadne šťastie mal muž vo svidníckom okrese. Na muníciu natrafil pri ťažbe dreva v lese neďaleko obce Bodružal. Dovedna našiel 5 delostreleckých mín.

"V prípade, že nájdená munícia je schopná prevozu,je zaistená a prevezená na bezpečné miesto. ak nie, muníciu pyrotechnik zlikviduje na mieste," objasnil hovorca Džobanik.

Muníciu, ktorú pyrotechnici postupne vyzbierajú v civilnom priestore, následne zneškodnia naraz, vo Vojenskom výcvikovom priestore Valaškovce. "Rôzne druhy munície sú tam od ručných granátov, cez delostreleckých granátov, delostreleckých mín aj pechotných mín. Likvidujeme to približne raz až dvakrát za mesiac," uzavrel pyrotechnik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy