Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na Hornom Zemplíne zúri vojna medzi poľovníkmi a poľnohospodármi
Zdielať na

Na Hornom Zemplíne zúri vojna medzi poľovníkmi a poľnohospodármi

VYŠNÝ HRUŠOV / Na Hornom Zemplíne vraj zúri vojna medzi poľovníkmi a poľnohospodármi. Poľnohospodári sa sťažujú, že im ničia elektrické ohradníky, ktoré zamedzujú dobytku ísť na cestu. Poľovníci sa bránia a prstom ukazujú na štvorkolkárov.

Vo Vyšnom Hrušove chovajú asi tisíc kusov hovädzieho dobytka. Práve oplotky zabraňujú tomu, aby sa zvieratá dostali na cestu a aby nedošlo ku kolízii s autom. "Máme ho ničený každý druhý deň zhruba na 20 úsekoch, nezmyselná zákopová vojna medzi poľovníkmi a poľnohospodármi," povedal majiteľ agrofirmy Peter Nízky. 

Predseda združenia od ničenia ohradníka dáva ruky preč. "Načo by nám to bolo, viete, čo tu je motorkárov? On prejde, ani nevidí oplotok, on to všetko strhne," poznamenal predseda Poľovníckeho združenia Bučina Vyšný Hrušov, Jozef Pažin. Poľnohospodárska firma sa už v tejto súvislosti obrátila aj na políciu. Podali trestné oznámenie pre poškodzovanie cudzej veci. Poľovníci sa ale obrátili na okresný úrad. 

"On nemôže všetko ohradiť, čo je naše. On ohradil aj také priestory, ktoré sú poľovnícke, vojna ako vojna. Aby sme sa niekde zišli a dali to dokopy," uviedol Pažin. "Kto má prednosť? Poľovníci alebo tí, ktorí vyrábajú potraviny? Chceme nájsť spoločnú reč, aby to fungovalo, nemôžeme si robiť naprieky," skonštatoval Nízky. 

Podľa štátneho tajomníka agrorezortu poľnohospodárska činnosť nemôže byť obmedzovaná inými záľubami. "Pokiaľ tam dôjde k ďalšiemu poškodzovaniu, resp. obmedzovaniu, tak stále budem stať na strane hospodára. Musíme chrániť toho, čo vyrábajú poľnohospodárstvo," vysvetlil štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva Martin Fecko. 

Policajti vyšetrovanie prerušili, keďže ku konkrétnemu páchateľovi sa zatiaľ nedopátrali."Aj napriek prerušeniu trestného stíhania sa naďalej pokračuje v pátraní po páchateľovi skutku," informoval o prípade policajný hovorca Daniel Džobanik. "Legislatívu by bolo treba upresniť vykonávacou vyhláškou, ktorá bude presne hovoriť, za akých podmienok a čo robiť v prípade poškodenia ohradníkov," dodal Fecko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy