Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Preverujú skládkovanie na západe Slovenska: Príroda je zamorená plastovým odpadom
Zdielať na

Preverujú skládkovanie na západe Slovenska: Príroda je zamorená plastovým odpadom

VEĽKÉ DVORNÍKY / Polícia vyšetruje prípad skládky vo Veľkých Dvorníkoch. Dlhodobo sa na ňu sťažujú obyvatelia okolitých obcí. V jej okolí cítiť zápach a polia i stromy sú posiate plastovým odpadom. Viaceré podnety obdržala aj samotná inšpekcia životného prostredia, ktorá v areáli skládky vykonala kontrolu. Na oplátku na nich dotknutá spoločnosť podala trestné oznámenie.

​Na inšpekciu životného prostredia prichádzali v posledných mesiacoch viaceré podnety. Týkali sa podozrivého skládkovania vo Veľkých Dvorníkoch. "Hlavne ide o výšku terajšej kazety a aj záber novej ornej pôdy vedľa doterajšej prevádzky. Smeti, ktoré sú rozdrvené, nie sú vôbec zakrývané zeminou. Podľa nášho pozorovania je zrejmé, že smeti sú navážané a drvené každý deň, no zakrývané nie sú vôbec," uvádza sa v podnetoch. A práve to je jedna z noriem pri narábaní s odpadmi. Inšpektori sa preto rozhodli podozrenia preveriť. Stretli sa ale s odporom. "Počas tejto kontroly naši inšpektori čelili rozličným vyhrážkam, ktoré nakoniec skončili aj podaním trestného oznámenia," povedal riaditeľ SIŽP Ján Jenčo.


Trestné oznámenie tak spochybňovalo prácu inšpektorov, konkrétne ich kontrolu, na ktorú vraj nemali právo. "Po vypočutí zainteresovaných osôb polícia v Dunajskej Strede rozhodla, že v danom prípade nedošlo k protiprávnemu konaniu a trestné oznámenie odmietla," ozrejmila hovorkyňa KR PZ Trnava Mária Linkešová. Počas kontroly lietal vo vzduchu aj dron. Zisťovali, či objem odpadu nepresiahol povolenú hranicu. Výsledky nám poskytnúť nemohli.


Na skládku sa už dlhodobo sťažujú aj obyvatelia obce. Prekáža im nie len nepríjemný zápach, ale i plasty, ktoré poletujú len tak po poliach i stromoch. Čo je zdrojom zápachu preverovali tento rok inšpektori už dvakrát. V oboch prípadoch mal byť spôsobený neprekrytou vrstvou navezeného odpadu. Taktiež v oboch prípadoch ho nariadili prekryť, pričom si to o niekoľko dní preverili. Podľa konateľa spoločnosti je to ale minulosťou. Mali totiž prijať potrebné opatrenia, ktoré mali problémy so zápachom, ale i odpadmi vyriešiť. "Prevádzkovateľ prijal potrebné opatrenia na úplnú elimináciu šírenia odpadov do okolitého prostredia v dôsledku poveternostných podmienok. Naviac odpad, ktorý sa v minulosti dostal z telesa skládky do okolitého prostredia, prevádzkovateľ vyzbieral," uvádza sa v stanovisku spoločnosti.


Okolo skládky sme sa teda párkrát previezli. Miestami sme zápach cítili a polia boli doslova pokropené plastovým odpadom. Zachytával sa v tráve a na konároch stromov. Inšpekcia pracuje s verziou, že by sa v danom areáli mohol nachádzať aj nebezpečný odpad. "Ďalej prevádzkovateľ uvádza, že skládka odpadov Veľké Dvorníky je skládka odpadov na nie nebezpečný odpad a na skládku odpadov sa nikdy neprijímal a ani neukladal nebezpečný odpad," doplinla spoločnosť. "Inšpektori počas vykonávania tejto environmentálnej kontroly zadržali aj dodávku, ktorá obsahovala nebezpečný odpad, ktorý pochádzal z covidového testovania. Aj tieto informácie boli posunuté polícii," vyjadril sa Jenčo. Dodávku mali v zápätí poslať preč. Prečo mierila práve na skládku vo Veľkých Dvorníkoch, nevieme. Prevádzkovateľ sa ku kontrole a vyšetrovaniu vyjadriť odmietol a polícia nám bližšie informácie neposkytla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy