Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na hraniciach so susednými štátmi je rušno. Prevádzačstvo je veľká sieť a nie je ľahké ju rozbiť
Zdielať na

Na hraniciach so susednými štátmi je rušno. Prevádzačstvo je veľká sieť a nie je ľahké ju rozbiť

SLOVENSKO UKRAJINSKÁ HRANICA / Muža, ktorého hľadali pre vraždu, napokon našli na našej východnej hranici. Smeroval zo Slovenska na Ukrajinu. Ako dlho sa 49 ročný kriminálnik u nás zdržiaval, jasné nie je. Hraničiari odhalili aj podvodníka z Francúzska, ktorý sa na Slovensko ešte len chystal. Posledné dni boli na čiare naozaj rušné - cez schengenskú hranicu vydali na Ukrajinu aj prevádzača, ktorý si na Slovensku odpykal polovicu trestu.

Ukrajinec bol odsúdený za prevádzačstvo. Svoj trest si odpykával na Slovensku. Po uplynutí polovice bol vydaný späť na Ukrajinu, kde si odsedí zvyšné roky.

Za jedného odsúdeného vo výkone trestu či už o Slováka alebo cudzinca štát platí denne nemalú sumu. "Pobyt jedného odsúdeného stojí za deň 56,60 eur, ročne je to 20 660 eur," vysvetlil hovorca ministerstva spravodlivosti, Peter Bubla. Vo výkone trestu odňatia slobody na Slovensku je aktuálne 8 815 odsúdených. Odovzdanie väzňa do domovského štátu predstavuje štandardný nástroj justičnej spolupráce v trestných veciach. Zároveň tým štát ušetrí. "V prvom rade ide o právo odsúdeného požiadať o vykonanie zvyšku trestu odňatia slobody na území domovskej krajiny, ak sú splnené zákonné predpoklady," konštatoval hovorca Peter Bubla. Za posledné dva roky boli odsúdení takýmto spôsobom odovzdaní na Ukrajinu v dvoch prípadoch. Rozbiť zločineckú sieť prevádzačov nie je ľahké, napriek tomu sa hraničiarom na východnej hranici darí viacerých z nich každoročne zadržať. "V roku 2019 bolo zadržaných 14 osob podozrivých zo spáchania zločinu prevádzačstva," povedala Agnesa Kopernická, hovorkyňa RHCP SOBRANCE. Štyria z nich boli Ukrajinci. Vlani bol zadržaný 1 ukrajinský prevádzač. Na východnej hranici sa v týchto dňoch podarilo zadržať aj muža, ktorý je hľadaný pre úmyselnú vraždu Zo Slovenska prešiel na ukrajinskú stranu, kde však skončil v rukách polície.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy