Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Čo robiť, ak sa vám niekto vyhráža cez sms alebo z utajeného čísla?
Zdielať na
Krimi

Čo robiť, ak sa vám niekto vyhráža cez sms alebo z utajeného čísla?

Rubrika Ako to nespackať je tu opäť!

Pán Juraj si kúpil auto v Anglicku, chcel by si ho však priviezť na Slovensko. Pýta sa, či si ho môže prihlásiť na dopravnom inšpektoráte, ak si dá prerobiť volant na ľavú stranu.

„V tomto prípade je to zásah do konštrukcie vozidla, čiže bude potrebné schvaľovať technickú spôsobilosť a homologizáciu, a to je veľmi drahý špás,“ upozorňuje prezident PZ Ján Packa.

Manželka pána Lukáša podala trestné oznámenie pre podvod. Jej manželovi sa teraz vyhrážajú cez sms-ky, že ak trestné oznámenie nestiahne, dolámu mu nohy a ruky. Číslo, z ktorého mu správy chodia je utajené, a teda sa na neho nedá dovolať. Pán Lukáš teraz nevie, čo má robiť.

„Pisateľa poprosím, aby podal trestné oznámenie, pretože toto je úplne jasné vydieranie a je to závažný trestný čin,“ radí Packa.

Na mieste spolujazdca nemôže sedieť osoba mladšia ako 12 rokov a nižšia ako 150 cm. Hovorí o tom zákon. Pána Martina ale zaujíma, ako je to v prípade dvojmiestneho auta, či tu náhodou neplatí nejaká výnimka.

„Bohužiaľ, v tomto prípade nie je možné použiť žiadnu výnimku, pretože zákon toto neumožňuje a u dvojmiestneho vozidla nebudete mať spolujazdca, ktorý nespĺňa zákonom stanovené podmienky,“ dodáva šéf policajtov.

Podľa zákona sa majú pripútať aj osoby cestujúce v autobuse. Vodič diaľkovej linky, od ktorého sme dostali e-mail sa ale pýta, či je povinný upozorniť každého cestujúceho, aby si pás zapol. Vodič píše, že aj keď cestujúcich na to upozorní, takmer nikto si ho nezapne.

Packa: „Vodič je povinný upozorniť každého cestujúceho, aby si zapol bezpečnostné pásy. V prípade, že cestujúci neuposlúchne je povinný si znášať následky počnúc pokutou a končiac v prípade nehody zdravotnými následkami.“

Otázka od policajtov. Tentoraz nám napísali z Krajského riaditeľstva policajného zboru v Prešove.

„Prečo sa do riadiacich funkcií a funkcií vyšetrovateľov dostávajú policajti s vysokými školami typu majster odborného výcviku, animátor voľného času či učiteľ? Je predsa dosť policajtov, ktorí majú za sebou policajnú akadémiu. Získa snáď policajt v iných školách lepšie vzdelanie pre svoju prácu ako na policajnej akadémii?“

„Ja počas svojej funkciu samozrejme uprednostňujem absolventov akadémie PZ, pretože je to odborné vzdelanie, ktoré je potrebné pre PZ. Treba ale rozlišovať, či absolventi ostatných škôl sú policajti s dlhoročnou praxou, potom ich vítam, alebo je to niekto z civilu – a potom musí prejsť základným policajným výcvikom,“ upresňuje Packa.

E-mailová adresa akotonespackat@joj.sk je tu stále pre vás. Ak by ste mali nejaký problém, s ktorým si neviete rady, napíšte.

Zdielať na

Najčítanejšie správy