Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na internete sa šíri podvodný e-mail v mene finančnej správy
Zdielať na

Na internete sa šíri podvodný e-mail v mene finančnej správy

BRATISLAVA / Aj vo vašej mailovej schránke sa môže objaviť podvodný email v mene finančnej správy. Neznámy odosielateľ sa pod zámienkou vrátenia finančnej čiastky snaží od ľudí vylákať nielen peniaze, ale aj citlivé osobné údaje.

V emaily s hlavičkou Finančnej správy je uvedené, že príjemca správy má nárok na vrátenie sumy vo výške 136 Eur 99 centov. Najskôr ale musí kliknúť na link s formulárom, kde je potrebné zadať osobné údaje. Akonáhle príjemca na uvedený link klikne, môže prísť o bližšie neurčenú sumu peňazí. V emaily je tiež upozornenie, že ak bude formulár odoslaný po určitom časovom limite, môže to oddialiť vrátenie peňazí.

Finančná správa so svojimi klientmi komunikuje len dvoma spôsobmi

Jeden z nich je klasická pošta. "Ide o tzv. žlté lístky alebo komunikuje so svojimi klientmi prostredníctvom portálu finančnej správy, keď odosiela rôzne výzvy alebo upozornenia, ktoré dostávajú klienti v rámci osobnej internetovej zóny," informuje hovorkyňa Finančnej správy SR Martina Rybanská. 

​Pri mailoch od rôznych úradov či inštitúcií je dôležité pozrieť si adresu, z ktorej správa prišla. V prípade podvodných mailov v mene Finančnej správy SR používajú podvodníci taliansku doménu. Často v týchto mailoch nájdete aj množstvo pravopisných a gramatických chýb.

Ak sa takáto správa objaví náhodou aj vo vašej mailovej schránke, určite na ňu nereagujte, nevypĺňajte žiadne dotazníky či formuláre a obráťte sa na políciu. "Ak má niekto podozrenie, že sa stal obeťou trestného činu, môže sa samozrejme obrátiť na políciu a podať trestné oznámenie, ktoré polícia vždy príjme a rozhodne o ďalšom postupe. Zároveň pri podávaní trestného oznámenia odporúčame priložiť všetky dokumenty, ktoré by mohli napomôcť k objasneniu uvedených skutočností," informuje hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Bárdyová. 

"Poškodení by mohli podať trestné oznámenie a to napríklad za trestný čin podvodu, kde trest odňatia slobody je až do rozsahu 2 rokov, pričom skutková podstata je naplnená vtedy, ak páchateľ na škodu iného obohatí seba alebo inú osobu, tým že uvedie niekoho do omylu alebo využije niečí omyl a spôsobí škodu aspoň malú, čo je viac ako 266 Eur a 1 cent," informuje profesor trestného práva na UK v Bratislave Tomáš Strémy. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy