Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ochranári vyzývajú k opatrnosti na horách, medveď opäť zaútočil na človeka
Zdielať na

Ochranári vyzývajú k opatrnosti na horách, medveď opäť zaútočil na človeka

TURIEC / Teraz sa vrátime k útoku medvedice v Turci, o ktorom sme v Krimi hovorili v stredu. Poľovníka, ktorý išiel zbierať parožie, dohrýzla medvedica. Šelma útočila nad obcou Kláštor pod Znievom aj pred piatimi rokmi.

V blízkosti strelnice medveď neútočil po prvýkrát, je to obľúbené miesto dedinčanov a chodia sem na prechádzky. Pred necelými piatimi rokmi mal nepríjemné stretnutie so šelmou na rovnakom mieste aj Jozef. "Videl som len hlavu a zuby, keď ma hrýzol, určite to bol väčší medveď," povedal. 

V pondelok ráno medvedici, ktorá mala pri sebe aj mláďatá, stál zoči voči Juraj, rovnako ako Jozef aj on pochádza z Kláštora pod Znievom. Obaja sú poľovníci a kamaráti. "Hneď mi volal, či žijem," poznamenal napadnutý poľovník. 

Juraja šelma dohrýzla rovnako ako Jozefa, medveďa však v prvom prípade z kríkov vyduril pes."Jožo bol na strome, mal výhodu, ja som bol na zemi, tak sme sa museli pasovať," priblížil Juraj. 

V prvom prípade sa doteraz nevie, či útočil medveď alebo medvedica, v druhom je to jasné a jasný je aj dôvod útoku."Z pohľadu tej medvedice sa jednoznačne jednalo o obranu potomstva," vysvetlil Michal Haring zo zásahového tímu pre medveďa hnedého, ŠOP SR

Ochranári vyzývajú v týchto dňoch v horách k opatrnosti. "Minulý rok bol veľmi silný semenný rok, medvede majú dostatok potravy, treba si dávať pozor v okolí Kláštora pod Znievom," upozornil Haring. 

"Chodievam do okolia často, chodíme aj s deťmi, medveďa sme nestretli, ale stopy sme si fotili niekoľkokrát," uviedla Erika Cintulová, starostka Kláštora pod Znievom. 

V obci sa informácia o útoku medvedice veľmi rýchlo rozšírila, mimoriadne opatrenia však dedina prijať nemusela. "Ľudia vedia, že tu tie medvede v okolí sú, do dediny nám nechodia, to, že je medveď v hore, je normálne," dodala starostka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy