Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zákaz vstupu do vojenských lesov: Hubári môžu za to vyfasovať mastnú pokutu
Zdielať na

Zákaz vstupu do vojenských lesov: Hubári môžu za to vyfasovať mastnú pokutu

ZÁHORIE / Do vojenských lesov by už druhý mesiac nemali chodiť ľudia. Hubárov neodradili ani oznamy, ktoré vojaci rozvešali na kmene stromov. Počas nakrúcania bolo počuť aj výstrely. Vojenská polícia môže takýmto návštevníkom lesov uložiť vysokú pokutu.

Vzhľadom na to, že od prvého októbra bol vyhlásený na území Slovenska núdzový stav, je do vojenských lesov vstup zakázaný, no ľudia to aj tak porušujú. Borovicový les na Záhorí je magnetom pre hubárov, mnohých žiadne oznamy na stromoch ani nezaujímali.

"To som nevedel, ani som si nevšimol, že by tu bolo nejaké vyhlásenie," povedal hubár Martin. "Nové nariadenie tu nie je, tak sme ho neporušili," skonštatoval hubár Jozef. "Preto sme prišli, lebo manželka povedala, že rastú hríby, vyvenčíme psa, aj sa prejdeme," vyjadril sa hubár Peter.

S prihliadnutím na súčasnú situáciu, sa vojenská polícia prioritne zameriava na osoby, ktoré sa pohybujú v miestach a čase, kedy je priestor uzatvorený. "Ide napríklad o ostré streľby, testy munície, trhavín a podobné činnosti, pri ktorých bezprostredne hrozí prítomným nepovolaným osobám vážne ohrozenie života a zdravia," uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Martina Koval-Kakačšíková. Za porušenie zákazu môže zber hríbov vyjsť hubárov veľmi draho. "V takom prípade hrozí pokuta až do výšky tisíc eur," dodala Koval-Kakačšíková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy