Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
PACKA: Najlepší policajt nie je ten, ktorý dá najviac pokút
Zdielať na
Krimi

PACKA: Najlepší policajt nie je ten, ktorý dá najviac pokút

Najlepší je ten policajt, ktorý má prehľad vo svojom obvode

Začíname otázkou od policajtov z Košíc. Sťažujú sa, že neboli dostatočne pripravení na nový zákon o cestnej premávke. Na školeniach im nadriadení prečítali iba niektoré zmeny, a to bolo všetko. Na ich prípadné otázky im dokonca odmietli odpovedať – a tu nastáva problém

„Ak vonku na ulici spravíme nejakú chybu, nikto nepovie, nič sa nestalo, je to nový zákon. Hneď nás bude riešiť úrad kontroly, alebo inšpekcia ministerstva vnútra. Zo školenia nám potom ukážu prezenčku s našim podpisom, a tým sme automaticky vinní,“ sťažuje sa v liste policajt.

Podľa prezidenta policajného zboru Jána Packu by však policajti nemali naslepo podpisovať prezenčné listiny, keď nedostanú na školeniach dôležité odpovede na svoje otázky. „Správne by bolo, aby trvali na zodpovedaní svojich otázok a potom ich riešili na ceste,“ odkazuje Packa.

Poďme teraz do Bratislavy. Píše nám poriadkový policajt z obvodného oddelenie staré mesto – východ. Chcel by poukázať na podivné praktiky na tomto oddelení. „V rozpise služieb nám pribudli rôzne časy, podľa ktorých máme v noci zastavovať autá na vopred danom mieste. My sme predsa poriadkoví policajti a nie dopraváci. Nášmu riaditeľovi tak ide iba o výsledky – čiže o pokuty a zadržané vodičáky. Je toto normálne?“

„Ja nerozlišujem policajtov na poriadkových, dopravných, kriminálky a vyšetrovačky, ja si myslím, že policajt je v prvom rade policajt a má riešiť všetky problémy občanov. Ale na spôsob riadenie tohto oddelenia sa prídem osobne pozrieť,“ reaguje policajný prezident.

Ozvali sa nám aj policajti z Okresného dopravného inšpektorátu v Trenčíne. Na ich oddelení je vraj policajt hodnotený od dosiahnutých výsledkov, to znamená od toho, koľko dá pokút.

„Prečo je najlepší ten policajt, ktorý dá najviac pokút? Myslíte si, že je to správne? Takýto policajt je pritom ešte aj odmenený za to, že zdiera ľudí! To je hanba!“

Packa si nemyslí, že najlepší policajt je ten, ktorý dá najviac pokút. „Najlepší je ten policajt, ktorý má prehľad v obvode a rieši komplexnú problematiku verejného poriadku,“ tvrdí policajný prezident.

Posledná otázka je od policajta z Banskej Bystrice: „Zastávam funkciu starší referent na riadenie referentov na obvodnom oddelení. V starom systéme odmeňovania policajtov som za riadenie podriadených dostával mesačne 33 eur, ale po novom nič. Riaditeľ a jeho zástupca príplatok stále dostáva. Na našu funkciu sa zabudlo?"

„Starší referent pre riadenie referentov nemá za čo dostávať príplatok za riadenie. Ten dostáva naozaj zástupca a riaditeľ, a takáto funkcia z môjho pohľadu nemyslím si, že je nejaká dôležitá. Toto by mali zvládnuť riaditeľ so zástupcom,“ myslí si Packa.

Zdielať na

Najčítanejšie správy