Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Pracovník SIS čítal maily priateľke
Zdielať na
Krimi

Pracovník SIS čítal maily priateľke

Údajný zamestnanec Slovenskej informačnej služby mal sledovať každý krok svojej priateľky prostredníctvom čítania jej mailov

Peter, údajne pracujúci v SIS pod krycím menom Krajčovič, sa mal k heslám na emailových schránkach svojej priateľky dostať s pomocou kolegu. Tajná služba prípad nekomentovala, podľa jej hovorcu vždy postupuje podľa zákona. Podľa dievčaťa Peter robí ako vrátnik.

Odborník na informačné technológie tvrdí, že dostať sa do emailovej schránky cudzej osoby môže každý, aj keď nepracuje v tajnej službe. "Podľa zákona o SIS sa musí každé použitie ITP nahlásiť. O spôsobe ich evidencie rozhoduje riaditeľ tajnej služby," povedal Martin Drobný z PC Revue.

Podľa hovorkyne Prezídia PZ SR Andrey Poláčikovej "za trestný čin porušovania slobody prepravovaných správ môže hroziť trest odňatia slobody až na tri roky. Za minulý rok sme zaznamenali osem takýchto trestných činov, z toho šesť bolo objasnených". 

Podľa expertky na trestné právo Lucie Kurilovskej by dotyčnému mohol hroziť ešte vyšší trest, ak by prezradenie súkromných správ spôsobilo poškodenej väčšiu škodu, alebo by jeho motívom bola pomsta. V prípade člena SIS by  do úvahy pripadal ďalší paragraf.

Dokázať obvinenie u nás by bolo podľa odborníkov takmer nemožné. Zrejme aj kvôli tomu dievčina na svojho bývalého priateľa Petra trestné oznámenie doteraz nepodala. 

Zdielať na

Najčítanejšie správy