Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pred 9 rokmi policajtka s rodičmi zbila dvoch mladých ľudí. Na súde padol definitívny verdikt
Zdielať na

Pred 9 rokmi policajtka s rodičmi zbila dvoch mladých ľudí. Na súde padol definitívny verdikt

SNINA/HUMENNÉ / Pred deviatimi rokmi spolu s rodičmi zbila dvoch mladých ľudí, no napriek tomu je stále príslušníčkou Policajného zboru. Senát Krajského súdu v Prešove prejednával kauzu humenskej policajtky. A padol definitívny verdikt. Ten je podľa poškodených smiešny. Podľa expertky sa proces ťahal neprimerane dlho a ak by súd prípad uzavrel skôr, pre odsúdených to mohlo dopadnúť úplne inak.

Bitka sa odohrala ešte v apríli 2011. Policajti z výtržníctva obvinili známu sninskú rodinu Kotlárovcov – rodičov a ich dcéru Zuzanu. Tá je stále príslušníčka Obvodného oddelenia polície v Humennom. Prvostupňový súd najprv konštatoval, že útok na dvoch mladých ľudí nie je trestným činom. "Filip dostal päsťami do tváre, naviac zo strany staršej a tej policajtky," opísala udalosti poškodená Veronika. 

Krajský súd ale nariadil doplniť dokazovanie. Ten istý prvostupňovú súd napokon všetkých troch uznal za vinných. Vyviazli s 200-eurovým peňažným trestnom. Hoci sa odvolali, neuspeli. "Rozhodnutie KS v Prešove v spojení s rozhodnutím OS Humenné je právoplatné," informovala hovorkyňa súdov Ivana Petrufová. 

Kým za prípadom prišla právoplatná bodka, trvalo to dlhých deväť rokov. Podľa štatistík Ministerstva spravodlivosti SR pritom podobné prípady bývajú ukončené v priemere za 208 dní. "To konanie bolo neprimerané dlhé, už sa to radí do takzvaných reštančných vecí, kedy sa musí skúmať, či nedošlo aj k nekonaniu zo strany súdu, predpokladám, že tam boli veľké obštrukcie, aj pre poškodených nastoľuje právnu neistotu," vraví expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. 

Právoplatné odsúdenie za úmyselný trestný čin pre policajtku po deviatich rokoch znamená definitívny koniec kariéry. Na ťahu je priamy nadriadený. Do pozornosti sa dostala viacerými excesmi. "Po deviatich rokoch 200 eur pokuta je smiešny výsledok toho všetkého. Aj to, že končí v polícii ,je pre ňu trest, aj hanba," vraví poškodený Filip. 

"V takomto prípade, keď aj priamo v odôvodnení sudca uviedol, že vzhľadom na dĺžku súdneho konania, tak je veľký predpoklad, že keby to súdne konanie prebiehalo bež obštrukcií a bolo by v normálnom čase ako pri iných takýchto činoch, tak by bola odsúdená na trest odňatia slobody," myslí si Kurilovská. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy