Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Rozsiahly požiar v Poprade. Pred plameňmi z okna vyskakovali dospelí i deti
Zdielať na

Rozsiahly požiar v Poprade. Pred plameňmi z okna vyskakovali dospelí i deti

POPRAD / Vyše 40 ľudí vrátane malých detí z Popradu-Matejoviec prišlo o strechu nad hlavou. Dom, v ktorom bývali zachvátili v piatok večer plamene. Vnútorné schodisko zhorelo. Nemohli sa dostať ku dverám. Aby si zachránili život, museli skákať z okna.

"Videl som horieť dom, veľké plamene, tak som volala hasičov. Veľká panika bola, krik. Ľudia skákali z okien," vraví svedok František. Vyhodiť mali z okna dokonca aj malé dieťa. Svedkovia ho chytili, a tak sa mu nič nestalo. 

Jedna skupina hasičov sa tak venovala najprv zraneným, následne už prišli aj posádky sanitiek a tie sa o nich postarali. "Záchranári na mieste ošetrili dve osoby - ženu a muža. Muž si zlomil predkolenie a žena si vážne poranila členok. Záchranári ich po ošetrení previezli do nemocnice," informovala hovorkyňa záchranárov Alena Krčová. 

Záchranári však ostali ešte na mieste, pretože aj hasičom hrozilo zranenie. Zásah bol mimoriadne náročný. "Vo vnútri už vlastne padali stropy, takže odtiaľ sa to už nedalo hasiť. Tá strecha je provizórne robená. Skladá sa z niekoľkých častí. Na vrchu je plech, pod plechom je škridla a ešte pod tým je eternit " informoval okresný riaditeľ hasičov Ondrej Šproch. Hasiči tak museli vrstvy rozoberať a postupne pod nimi hasiť. 

Požiar bol tak rozsiahli, že popradským hasičom museli prísť na pomoc aj kolegovia z Kežmarku. Policajti zas dohliadali na poriadok, no spolu so záchranármi neváhali hasičom pomáhať. Niektorí obyvatelia domu, ktorých je 40 odišli k príbuzným, ďalší sa so smútkom prizerali, ako prichádzajú o strechu nad hlavou. Hovoriť na kameru ale nechceli. 

Hasiči zasahovali na mieste celú noc. Ráno ešte dohľadávali skryté ohniská. Aj pre zisťovatela príčin požiaru je zarážajúci čas, kedy si domáci všimli požiar. "Majitelia budovy sa dosť neskoro dozvedeli, že horí a boli tak v značnom ohrození," vraví zisťovateľ Jozef Fabian. Záhadou tiež ostáva to, ako k požiaru došlo. Škody sú predbežne vyčíslené na 180 tisíc eur. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy