Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Rozsudok v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa blíži, cesta k nemu ale bola zdĺhavá
Zdielať na

Rozsudok v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa blíži, cesta k nemu ale bola zdĺhavá

Slovensko čaká jeden z najdôležitejších súdnych rozsudkov v našej histórii. Špecializovaný trestný súd v Pezinku si na verdikt v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a archeologičky Martiny Kušnírovej vymedzil dostatočný čas. Podľa obžaloby si popravu novinára objednal Marián Kočner. Malo ísť o pomstu za to, že Ján Kuciak písal o jeho pochybnom podnikaní.

Po vražde novinára sa rozbehlo vyšetrovanie. Tím mal do sto vyšetrovateľov. Pomáhal aj Europol. V septembri v roku 2018 polícia zadržala Tomaša Szabóa, Miroslava Marčeka a následne aj Alenu Zsuzsovú. O pol roka neskôr polícia ako hlavného objednávateľa obvinila Mariána Kočnera.

Po vlaňajšom podaní obžaloby začal v januári súd. Od začiatku s políciou spolupracoval Zoltán Andruskó, ktorý ako sprostredkovateľ svedčil o tom, že smrť Jána stála 70 tisíc eur a objednávka aj peniaze išli od Zsuzsovej. Za spoluprácu dostal 15 rokov väzenia. Marček sa zasa v úvode procesu priznal, že strelcom bol on. Súd ho odsúdil na 23 rokov.

"Nevedel som, že ona stojí za dverami, keď som zasiahol pána Kuciaka," povedal Miroslav Marček pred súdom.

Obžalovaným počas celého procesu hľadeli do očí rodičia obetí.

"Tú guľku sme dostali vlastne všetci. Každý svojim spôsobom, celá naša rodina," povedal Jánov otec Jozef Kuciak.

"Tiež majú deti. Mali tak rozmýšľať, keby to im niekto urobil. Keby to bolo opačne," povedala Martinina mama Zlatica Kušnírová. 

Proti Kočnerovi svedčil jeho dlhoročný priateľ, ex-siskár Peter Tóth, ktorý sa po zadržaní Zsuzsovej rozhodol spolupracovať s políciou: "Nemám najmenšie pochybnosti o tom, že títo dvaja ľudia spolu zosnovali a objednali vraždu Jána Kuciaka."

Tóth však urobil ešte viac. Polícii odovzdal Kočnerov mobil s komunikáciou Threema, kde si so Zsuzsovou o vražde údajne písali. Kočnerove správy sú zároveň dôkazom, aký vplyv mal na prokuratúru, justíciu aj politikov.

"Je to veľmi dôležitý, podporný dôkaz, ale keď máme niekoľko tých dôkazov, ale kľúčových svedeckých výpovedí alebo výpovedí obžalovaných, tak to zapadá do kontextu komunikácie v Threeme," povedal Daniel Lipšic.

Svedok Tóth tiež pre Kočnera viedol sledovacie komando, zamerané na novinárov, vrátane Jána Kuciaka. Toho si dal Kočner lustrovať aj cez kontakty na polícii. Tak sa dostal aj k takzvaným pavúkom, teda k policajnej lustrácii novinárov. Tóthovi vypomáhal ex-siskár Miroslav Kriak: "Je veľmi dobré, že novinári sledovaní boli, pretože z toho vzišiel materiálny dôkaz."

Počas sledovania vznikli aj tieto fotografie Jána Kuciaka pred jeho redakciou. A práve tie sú podľa Daniela Lipšica silný nepriamy dôkaz. Na súde ich totiž spoznal odsúdený Andruskó, vrah Marček aj svedok Peter Tóth. Polícia ich zaistila počas domovej prehliadky v dome Mariána Kočnera na USB kľúči.

"Tá reťaz tých ľudí je relevantná a spája ako nepriamy dôkaz Mariána Kočnera s vraždou Jána Kuciaka," povedal Daniel Lipšic.

Súd trval celkom 22 pojednávacích dní. Vypovedali znalci, desiatky svedkov, čítali sa vrátane Threemy aj články Jána Kuciaka, ktoré mali byť podľa prokuratúry motívom objednávky vraždy. Svedčiť museli prísť aj Norbert Bödör, či šéf Penty Jaroslav Haščák. Kočner, Zsuzsová aj Sabó vinu odmietajú.

Prokurátor navrhol trojici trest 25 rokov. Pri osobnom motíve, akým pomsta je, Kočnerovi pri uznaní viny hrozí až doživotie. Znalci by však museli konštatovať jeho nenapraviteľnosť, čo sa nestalo. Zákon hovorí ešte o jednej podmienke.

"Ak si to vyžaduje účinná ochrana spoločnosti," dodal Jozef Čentéš, expert na trestné právo.

Tesne pred rozsudkom ale nastala náhla zmena. Predsedníčka senátu plánovaný termín na vyhlásenie verdiktu zrušila a vyhlásila nový.

"Tých dôvodov môže byť viacero. Buď sa senát potrebuje poradiť a vyhodnotiť nejaké dôkazy. Alebo tie dôvody môžu byť aj nesúvisiace s prejednávanou vecou," povedal právnik a pedagóg Právnickej fakulty Univerzity Komenského Tomáš Strémy.

Hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjaková upresňuje: "Termín nového hlavného pojednávania je určený na deň 3. septembra 2020."

Verdikt sa očakával ešte pred koncom leta:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy