Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vodičák nie je majetkom vodiča, ale štátu
Zdielať na
Krimi

Vodičák nie je majetkom vodiča, ale štátu

Občania si vodičské preukazy nekupujú, platia len za jeho vydanie

Policajti majú právo zadržať vodičský preukaz. Ten totiž nie je majetkom občana. „Je majetkom štátu a občan platí len správny poplatok za jeho vydanie,“ upozorňuje policajný prezident Ján Packa.

Predpisy platia pre všetkých...
Aj bez kolies!

Dostali ste sa niekedy na ceste do kolízie s chodcom alebo korčuliarom a teraz vás trápi svedomie, čo sa mohlo stať? Nuž možno vás poteší, že tak ako vodiči, sú aj chodci, korčuliari, ale aj cyklisti účastníkmi cestnej premávky a ak sa niečo stane, rovnako môže byť vina pripísaná aj im. Konkrétne to zaujíma diváka Juraja, ktorý sa pôvodne mylne domnieval, že korčuliari nie sú účastníkmi cestnej premávky. Pýta sa, kto je teda na vine, keď sa stane nehoda.

Packa mu odpovedá: „Každý kto je na ceste, je účastníkom cestnej premávky – aj chodec, aj cyklista, aj korčuliar, aj tankista, aj automobilista – čiže platia pre neho rovnaké predpisy.“

Oplatí sa priznať farbu

Nie je ich medzi nami veľa, no predsa sa nájdu. Reč je o ľuďoch, ktorí nosia pri sebe legálne držanú zbraň. Ako sa zachovať v takomto prípade pri policajnej razii kukláčov sa už pýta pán Rastislav. Chce vedieť, čo má robiť v takomto prípade, či má čakať, kým zbraň policajti nájdu, alebo ich má na to upozorniť ešte pred osobnou prehliadkou, no a nakoniec, či mu ju môžu aj zaistiť.

Aby to teda „nespackal“ podľa policajného prezidenta je lepšie priznať farbu, skôr ako zbraň objavia kukláči sami. „Policajti sú oprávnení odobrať aj legálne držanú zbraň, pokiaľ je podozrenie, že s ňou bolo niečo páchané a je dobré, keď takýto občan pred prehliadkou upozorní policajtov na to, že má u seba legálne držanú zbraň.“

Zdielať na

Najčítanejšie správy