Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Údajný komplic Branislava A. sa chce dostať z väzby na kauciu
Zdielať na
Krimi

Údajný komplic Branislava A. sa chce dostať z väzby na kauciu

Zdroj: SITA/Dušan Hein

Spoluobžalovaný v kauze údajnej zločineckej skupiny Bratislava A. z Veľkých Kapušian Nikola P. sa chce dostať z väzby na kauciu 7000 eur

Špeciálny súd (ŠS) v Pezinku mal dnes pokračovať v tomto prípade výsluchom posledných piatich svedkov a jedného znalca. Pojednávanie prerušil do piatka 20. februára pre neprítomnosť viacerých obhajcov. Pokutu 1650 eur (takmer 50.000 Sk) súd uložil obhajcovi, ktorý dnes neprišiel na pojednávanie a ospravedlnil sa len faxom v stredu 18. februára v nočných hodinách. Na súde chýbali aj ďalší traja advokáti.

Predseda senátu dnes avizoval, že kauzu chce ukončiť do pondelka 23. februára a upozornil svedkov a obžalovaných, ktorí sú na slobode, aby sa nesnažili vyhnúť pojednávaniu pod hrozbou poriadkových pokút a zatykačov.

V procese obvinili 12 osôb zo 17 skutkov. Skupinu obžalovali z trestných činov založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, trestného činu vraždy, krádeže, ublíženia na zdraví a ďalších trestných činov ako vydierania, hrubého nátlaku, poškodzovania cudzej veci, všeobecného ohrozenia, podplácania a nedovoleného ozbrojovania.

Obžaloba Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry SR je na Špeciálnom súde od 8. februára minulého roku. Obvinení mali v roku 2000 založiť zločineckú skupinu za účelom získania finančných prostriedkov, pričom viacerými formami mali páchať trestnú činnosť predovšetkým v regiónoch Trebišova, Michaloviec, Sobraniec a Čiernej nad Tisou. Mali tiež zavraždiť 19. mája 2004 Arpáda Nistora. Podľa obžaloby ho uškrtili ťažným lanom v obci Stretava v okrese Michalovce.

V júni 2007 odsúdil Krajský súd v Banskej Bystrici Branislava A. na 24 rokov väzenia. Súd ho uznal vinným z vraždy Mariána Karcela, svedka z prípadu údajného bossa banskobystrického podsvetia Mikuláša Č. Najvyšší súd SR mu 11. novembra 2008 znížil tento trest na 15 rokov väzenia. Podľa neho neboli splnené zákonné podmienky na udelenie výnimočného trestu. Karcela mal obvinený rozstrieľať v aute pred jeho domom 28 ranami zo samopalu.

Branislava A. stíhajú aj za prevádzačstvo a za smutne známu vraždu mladej ženy a desaťročného chlapca z konca roku 2004 v Moste pri Bratislave. Obžalobu na štyroch obvinených však v tomto prípade Okresný súd Bratislava I odmietol pre procesné nedostatky v prípravnom konaní.

Zdielať na

Najčítanejšie správy