Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Poslanci Rimavskej Soboty obviňujú primátora, že firma, v ktorej je spoločníkom, stavala bez oprávnenia a na pozemkoch mesta
Zdielať na

Poslanci Rimavskej Soboty obviňujú primátora, že firma, v ktorej je spoločníkom, stavala bez oprávnenia a na pozemkoch mesta

RIMAVSKÁ SOBOTA / Firma, v ktorej figuruje aj primátor Rimavskej Soboty, stavala bez oprávnenia a navyše na mestských pozemkoch. Tvrdí to časť poslancov, ktorí sa opierajú o závery znaleckého posudku. Polícia začala trestné stíhanie.

Nehnuteľnosť v rekreačnej oblasti Kurinec vlastní s.r.o-čka, v ktorej rimavskosobotský primátor podľa obchodného registra figuruje ako spoločník. "Konateľkou spoločnosti je jeho bývalá manželka, spoločníkmi sú on, jeho dcéra – tiež poslankyňa mestského zastupiteľstva a jeho syn," hovorí poslanec Roman Vaľo. 

Podľa niektorých poslancov je ale časť stavby postavená na pozemku mesta. Potvrdil to aj súdno-znalecký posudok, ktorý si dali vypracovať. "Závery znaleckého posudku sú také, že stavba vo vlastníctve ich spoločnosti zasahuje aj na parcelu č. 3966/70, ktorá je vo vlastníctve mesta a táto stavba nebola povolená na tejto parcele,"  vysvetľuje Vaľo. 

Túto parcelu firma dokonca oplotila a zamedzila k nej prístup. "Na stránke mesta, ani v centrálnom registri neexistuje žiadna nájomná zmluva, ani zriadenie vecného bremena na túto stavbu," upozorňuje Vaľo. Hovoria aj o porušení stavebného zákona. 

Primátor, ktorý na jednej strane figuruje ako štatutár mesta a na druhej ako spoločník firmy, ešte v marci popieral, že by stavali na pozemkoch, na ktoré nebolo vydané stavebné povolenie. "Ten dom, stavbu niekto vymeral, tak na základe toho sme stavali. Ja to špinavá politická hra zo strany mojich protivníkov. Vyvolávajú takéto nezhody," vyjadril sa vtedy primátor mesta Jozef Šimko. 

K predmetnej parcele sa ale vyjadriť nevedel. Stanovisko prisľúbil neskôr. K prípadu sa zatiaľ nevyjadrila ani konateľka firmy. "Dáme preveriť geometricky, a potom sa k tomu vyjadrím," dodal vtedy Šimko. O vyjadrenie ho TV JOJ teda požiadali teraz, o 3 mesiace neskôr. A takáto bola jeho reakcia: "Nevyjadrujem sa, lebo v podstate je to vecou spoločnosti s.r.o. a nie som konateľ."

Poslanci sa teraz spoliehajú na to, že bude konať polícia. "Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre trestný čin porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku. Prípad je v štádiu vyšetrovania," uviedla policajná hovorkyňa Mária Faltániová. 

Mesto požiadali o vykonanie štátneho stavebného dohľadu a hĺbkovú kontrolu zmlúv medzi mestom a spoločnosťou. "Máme informácie, že k tomu zatiaľ nedošlo," uzavrel Vaľo. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy