Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dobrá rada: Pri cestnej kontrole na policajta neútočte
Zdielať na
Krimi

Dobrá rada: Pri cestnej kontrole na policajta neútočte

Vodič je povinný predložiť policajtovi pri cestnej kontrole svoje doklady

Niektorí vodiči pri cestnej kontrole odmietajú ukázať svoje doklady. Avšak každý vodič je na požiadanie policajta povinný predložiť doklady a takisto sa podrobiť kontrole. Takýto prípad odmietnutia sa stal aj nedávno, hrozí šoférovi sankcia?

„Za prvé zdržoval sám seba, za druhé zdržiaval hliadku a za tretie samozrejme, keď tam bude viac priestupkov, tak pôjde na správne konanie a môže mu hroziť až zadržanie vodičského preukazu,“ vysvetľuje Ján Packa, prezident PZ SR.

Vrcholom je, ak vodič hliadke vôbec nezastaví a svoje auto dokonca namieri na policajtov, čím sa dopúšťa trestného činu, lebo ohrozil ich životy a zdravie. „V tomto prípade môžu policajti použiť zbraň, hliadka nemusí byť ustrojená práve preto, že bezprostredne zasahuje na zastavenie páchateľa trestného činu,“ hovorí Packa.

Povinnosti pri cestnej kontrole má aj muž zákona. Pri každej kontrole musí byť ustrojený, mať čiapku a riadne zaviazanú kravatu. Šoférovi "nemá čo tykať a dokonca ho presvedčovať o tom, že sa dopustil priestupku,“ povedal Ján Packa.

Ak sa policajt dopustí porušenia týchto pravidiel, čaká ho trest v podobe zrážky z platu, a to až na 15 percent po dobu až troch mesiacov. 

Situáciu s agresívnym vodičom pri cestnej kontrole môžte vidieť v našom videu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy