Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Arogantným policajtom môžu nadriadení siahnuť aj na plat
Zdielať na
Krimi

Arogantným policajtom môžu nadriadení siahnuť aj na plat

Policajt, ktorý s vami jedná s rukami vo vreckách alebo s cigaretou riskuje svoj príjem

Ak vás policajti vyzvú, aby ste im predložili svoje doklady vždy ich poslúchnite a neklaďte a neodporujte im. „Občan je vždy povinný na výzvu policajta preukázať svoju totožnosť,“ zdôrazňuje prezident policajného zboru Ján Packa.

Ak nemáte pri sebe občiansky či vodičský preukaz, preukážte svoju totožnosť akýmkoľvek dokladom, na ktorom máte fotografiu, prípadne nejaké osobné údaje. Môže to byť aj pas, alebo električenka.

V prípade, že ste pred očami policajnej hliadky agresívny, rátajte s tým, že vás odvedú na policajnú stanicu. „Pokiaľ občan kladie aktívny odpor, tak samozrejme sú proti nemu použité donucovacie prostriedky,“ upozorňuje Packa

Po predvedení na stanicu policajti zisťujú, či sa nejedná o hľadanú osobu a takisto sa zvažuje miera odporu pri predvádzaní, pretože občana môžu stíhať za útok na verejného činiteľa.

Môžeme sa však ocitnúť aj v úplne opačnej situácii. Občan sa síce dopustí priestupku, no arogantne sa správa policajná hliadka. Podľa Packu sa policajt musí správať k občanovi slušne, mal by byť riadne ustrojený, nemal mať ruky vo vreckách, či fajčiť cigaretu.

Pokiaľ nadriadený dotyčných policajtov zistil, že ich správanie nebolo v súlade so zákonom, môžu dostať trest v podobe zrážky z platov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy