Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vodiči smú používať maják, nie však červený
Zdielať na
Krimi

Vodiči smú používať maják, nie však červený

Ten je určený len vozidlám policajných zložiek

Dnešnú listáreň otvoríme otázkou od Martina zo Zvolena. Pýta sa, či by mohol použiť červený alebo oranžový maják, ak by mal vo svojom aute príliš veľa nákladu, a teda by prečnieval. Podľa neho je totiž použitie červenej šatky najmä v noci nedostatočné.

„Podľa starého zákona toto nebolo možné,  podľa nového zákona o premávke na pozemných komunikáciách vodič môže použiť na tento účel oranžový maják. Nesmie však použiť červený, ktorý je výlučne v používaní policajného zboru,“ radí J. Packa

Miloš z Dubnice nad Váhom píše, že kdesi sa dopočul, že policajti nemôžu zastavovať autá na neosvetlenom mieste. Je to pravda?

„Nie je to pravda, policajti môžu auto zastaviť kdekoľvek, samozrejme na vlastnú zodpovednosť za bezpečnosť toho, koho zastavia,“ radí prezident Policajného zboru SR.

Pokračujeme otázkou od ďalšieho Andreja, ale z Kotešovej. Jeho otázka sa týka náhrady evidenčného čísla. Je možné pri strate jednej z dvoch tabuliek požiadať o pridelenie nových s tým istým číslom?

Podľa prezidenta PZ Packu s novým zákonom o premávke na pozemných komunikáciách vyšlo MV v ústrety občanom, ktorí mali individuálne značky. Naozaj mali problémy s ich výmenou, kde sa značka zopakovať nedala. "My sme umožnili, aby si občania mohli dať urobiť duplikát. Čiže môžu svoju obľúbenú značku používať naďalej,“ chváli nový zákon Packa.

Ak sa chcete dozvedieť viac, pozrite si naše video.

Zdielať na

Najčítanejšie správy