Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Policajti by mali dbať na bezpečnosť cestujúcich
Zdielať na
Krimi

Policajti by mali dbať na bezpečnosť cestujúcich

Posádku auta nechajte na diaľnici vystúpiť za zvozidlá

Bezpečnosť cestujúcich na cestách častokrát ohrozujú bezohľadní vodiči. V prípade defektu na diaľnici je preto pre posádku motorového vozidla bezpečnejšie, ak ju necháte vystúpiť za zvozidlá.

Právo zastavovať vozidlo na diaľnici za účelom cestnej kontroly majú aj policajti. Šéf Policajného prezídia Ján Packa vysvetľuje, za akých podmienok môže k tomu dôjsť. „Policajt má právo zastavovať vozidlo na diaľnici, a práve preto že je označené, ľudovo povedané majákmi, ktoré sú viditeľné z diaľky, nemôže byť vodič vozidla ohrozovaný ostatnými účastníkmi.“

Packa ďalej pripomína vodičom, že podľa nového cestného zákona o pozemných komunikáciách, ktorý vstúpil do platnosti 1. februára 2009 musia byť označené štátnou poznávacou značkou (skrátene ŠPZ) aj štvorkolky.

V minulosti sa vodiči stretávali s pomalou administratívou na dopravných inšpektorátov. Uvedomoval si to aj Policajný prezident. Napríklad pri ohlasovaní motorového vozidla z evidencie čakali občania na vybavenie aj niekoľko hodín. Policajný prezident pripomína, že nový zákon vyriešil aj tento problém a zriadil pre tento účel Odbor dokladov a evidencií Prezídia Policajného zboru.

Zdielať na

Najčítanejšie správy