Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slováka podozrivého z vraždy prepustili z väzenia v Argentíne. Teraz po ňom polícia opäť pátra
Zdielať na

Slováka podozrivého z vraždy prepustili z väzenia v Argentíne. Teraz po ňom polícia opäť pátra

Okoličány či Mello. Na zozname interpolu sú viacerí Slováci:

ARGENTÍNA/ČESKÁ REPUBLIKA / Argentína prepustila na slobodu zadržaného Slováka Kristiana Daneva, ktorý je v Česku podozrivý z vraždy. Do Českej republiky ho argentínske úrady odmietli ale vydať. V policajnej databáze hľadaných ľudí ale figuruje opäť.

Slováka prepustili v Argentíne ešte vlani v decembri, keď sa argentínskej úrady rozhodli nevyhovieť českej žiadosti o  vydaní tohto muža. Potvrdil to hovorca českého ministerstva spravodlivosti Vladimír Řepka. Česká strana sa snaží neprávoplatné rozhodnutie o zamietnutí vydania zvrátiť, ďalší vývoj prípadu však podľa hovorcu zabrzdila súčasná epidemiologická situácia.

O tom, že juhoamerický štát nevyhovel českej žiadosti o vydanie Daneva na trestné stíhanie, informovalo ministerstvo bez ďalších podrobností ešte tento rok v januári. Tridsaťpäťročný Danev teraz opäť figuruje v policajnej databáze hľadaných ľudí.

"V prípade vydania Kristiana Daneva z Argentíny do Českej republiky zatiaľ k ďalšiemu vývoju nedošlo. Samozrejme za to môže situácia okolo pandémie Covid-19. Pán Danev bol však už v decembri 2019 prepustený z väzby na slobodu. V aktuálnej situácii je však predčasné odhadovať ďalší postup," uviedol hovorca na otázku, čo sa s mužom stane, ak rozhodnutie nadobudne právoplatnosť. Nie je tak zatiaľ jasné, či by Argentína prípadne prevzala stíhanie muža.

Danev je podozrivý z vraždy dvadsaťštyriročného muža, spáchanej v roku 2009 v dome v Poděbradoch. Česká polícia po Slovákovi vyhlásila pátranie niekoľko mesiacov po čine. Medzinárodný zatykač nasledoval v roku 2013. Na jeho základe potom muža pred dvoma rokmi zadržali argentínski policajti.

K podielu na dolapení a identifikácie sa vtedy prihlásil Interpol, ktorý využil metódu počítačového rozpoznanie tvárových čŕt. Databáza Interpolu obsahuje dáta z viac než 160 štátov.

Hliadku pražských mestských policajtov napadol 37-ročný Slovák. Na zastávke bez rúška pľul okolo seba vykrikoval, že je nakazený. Viac už Martin Krpač:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy