Jasno
11°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Obvinený M.K. v kauze „Dobytkár“ čelí ďalšiemu obvineniu za úplatok v desiatkach tisíc eur
Zdielať na

Obvinený M.K. v kauze „Dobytkár“ čelí ďalšiemu obvineniu za úplatok v desiatkach tisíc eur

SLOVENSKO / Päťdesiattisícový úplatok v hotovosti a obvinenie z nepriamej korupcie. Podľa polície si ho mal vyslúžiť podnikateľ s iniciálami M.K. V oficiálnom stanovisku sa uvádza, že ide o toho istého muža, ktorého už polícia stíha v megakauze s poľnohospodárskymi dotáciami s názvom "Dobytkár". Obvinený si mal začiatkom minulého roka vypýtať stotisícový úplatok za to, že súkromnej firme vybaví nenávratný príspevok od Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Dotáciu firma napokon aj dostala.

Príslušníci Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) začali v rámci akcie „Partneri“ trestné stíhanie a súčasne obvinili osobu M. K. za prečin nepriamej korupcie. Ako ďalej Policajný zbor SR uvádza na sociálnej sieti, rovnaká osoba čelí obvineniu aj v medializovanej kauze „Dobytkár“.

„Obvinený si mal začiatkom roka 2019 od zástupcu spoločnosti, ktorá mala na Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA) podanú žiadosť o nenávratný finančný príspevok (NFP), vyžiadať finančnú hotovosť vo výške 100-tisíc eur. Malo ísť o úplatok za to, že na PPA svojím vplyvom zabezpečí podpísanie zmluvy o poskytnutí NFP,“ uvádza polícia. Doplnila, že zmluva bola napokon so žiadateľom podpísaná a obvinený prijal úplatok vo výške 50-tisíc eur v hotovosti.

Pokiaľ ide o prípad „Dobytkár“, polícia v tejto kauze eviduje 19 obvinených fyzických osôb a päť obvinených právnických osôb. „Všetky osoby sú obvinené z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti,“ informovala polícia s tým, že väzobne je v tomto prípade stíhaných šesť osôb. „Zadokumentovaná výška úplatkov má približnú hodnotu 10 miliónov eur,“ dodala polícia.

Viac o kauze „Dobytkár“ sa dozviete aj tu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy