Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Hrozí trom českým politikom únos do Ruska? Už viac ako týždeň majú policajnú ochranu
Zdielať na

Hrozí trom českým politikom únos do Ruska? Už viac ako týždeň majú policajnú ochranu

PRAHA / Už viac ako týždeň majú traja českí politici policajnú ochranu. Reportéri časopisu Respekt prišli s informáciou, že v Česku pôsobil ruský tajný agent s diplomatickým krytím, ktorý ich mal otráviť ricínom. Podľa ruskej informačnej agentúry Ria Novosti, ale skôr politikom hrozí únos do Ruska, kde by sa postavili pred súdny tribunál.

Pavel Novotný, starosta Řeporyje, v týchto dňoch slávnostne odhalil pamätník trom stovkám Rusov za pomoc pri oslobodení Prahy, je to minitank s nemeckou helmou na stožiari. Ondřej Kolář, starosta Prahy 6, ktorý nechal odstrániť sochu sovietského maršála Koneva, ktorý bol častým útokom vandalov, je v úkryte na neznámom mieste. "Ja teraz vlastne žijem s policajtmi za chrbtom, oni sú so mnou 24 hodín/ 7 dní v týždni," vyjadril sa Kolář, starosta Prahy 6.

 A nakoniec primátor Prahy Zdeněk Hřib, ktorý premenoval námestie, kde sídli ruská ambasáda menom zavraždeného odporcu Kremľu Borisa Nemcova. Všetkým hrozí trestné stíhanie v Rusku. Všetci sú túto dobu pod neustálou policajnou ochranou. "Polícia pracuje skvelo a manželka má svätožiaru. Zatiaľ je všetko okej, chodím na elektrobicykli do práce a z práce lesíkom," vyjadril sa Novotný, starosta Řeporyje. 

Reportéri Respektu prišli s informáciou, že do Prahy priletel ruský agent s kufríkom ricínu, jedom, ktorý bol použitý na otravu agenta Skripaľa vo Veľkej Británií. 

​"Ide o dôveryhodné zdroje, ktoré mám, o overené informácie," uviedol Ondřej Kundra, reportér Respektu. 
To ale ruská strana označila za novinársku kačicu. Agentúra Ria Novosti ale prišla s tým, že českým politikom nehrozí vražda, ale únos do Ruska. 

"Je možnosť únosu podozrivých a ich vyvezenie z krajiny, predvedenie pred súd podľa vzoru izraelského Mossadu, ktorý celé roky prenasledoval nacistov vo svete," uvádza agentúra Ria Novosti. 

Starosta Pavel Novotný má neustále v pätách policajných ochrancov, podľa jeho slov ale strach nepociťuje. "Je to proste zmätok..," dodal. 

Česká diplomacia v utorok oznámila, že chce spory s ruskou stranou urovnať a podala ostrú diplomatickú notu o konzultáciu zmluvy o priateľstve. To bolo vážne narušené aj útokom na českú ambasádu v Moskve, tú preto posilní 4-členná ochranka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy